StoryEditor

Ako urobiť na pracovisku dobrý dojem. Lebo druhá šanca nemusí prísť

21.09.2015, 00:01
Autor:
turtur
Podľa prvého dojmu nás zaradia kolegovia do sociálnej vrstvy. Pri prvom príchode do práce sa oblečieme lepšie a nezaparkujeme na mieste pre šéfa.

Priateľské vzťahy na pracovisku zlepšujú výkon. Ak sú v kolektíve dobré,  potom sa jednoduchšie riešia aj pracovné problémy.
Ale na to, aby sme mali dobré vzťahy, musíme sa aj poznať. Každého nového pracovníka by mali predstaviť jeho kolegom. To sa však často nerobí. Najmä tam, kde je veľká „migrácia“ pracovníkov, alebo šéfovia sú takí zaneprázdnení, že na to nemajú čas a ani chuť. 

Príchod na pracovisko

Keď prichádzame na nové pracovisko, netreba zabudnúť na starú dobrú zásadu: nikdy nemáme druhú šancu urobiť dobrý prvý dojem.
Prvý deň prídeme do práce načas. Kto príde autom a pri vchode je voľné parkovacie miesto, určite by tam nemal zaparkovať, pretože toto miesto pravdepodobne patrí riaditeľovi. 

Prvá porada

Podľa prvého dojmu nás zaradia kolegovia do určitej sociálnej vrstvy. Oblečieme sa tak, ako sa od nás čaká, a keď sme si nie istí, radšej sa oblečieme o úroveň vyššie ako o úroveň nižšie. V kolektíve, vrátane pracovných porád, sme skromní a vecní. Ak máme viac skúsenosti ako kolegovia, nedáme to hneď najavo. Príde na to aj náš čas. Na prvej porade sa opýtame, kam si môžeme sadnúť.

Šéfovia... 

Nadriadení by si mali uvedomiť, že galantnosť nikdy neohrozí ich autoritu. Sú však šéfovia, ktorí pri vstupe do kancelárie ani nepozdravia. Vyhýbajú sa očnému kontaktu so svojimi podriadenými a majú skôr tendenciu ich „sekírovať,“ ako ich povzbudiť úsmevom, vhodnou poznámkou a podobne. Takíto šéfovia však nemajú prirodzenú autoritu, ale len vynútenú. 

Tykanie na pracovisku

Tykanie navrhuje vždy významnejšia osoba. V takom prípade ho netreba odmietať. Ak chceme významnejšej osobe vykať aj naďalej, odmietneme tykanie s tým, že nám navrhovateľ môže začať tykať, pričom my mu budeme vykať.

Vzťah ku kolegom

Vyhýbame sa všetkému čo by nášmu susedovi na pracovisku mohlo prekážať (hlučnosť, časté rozprávanie, jedenie „aromatických“ pokrmov). Preto je tiež vhodné mať po ruke napríklad mentolový cukrík, alebo žuvačku. Súkromné hovory treba obmedziť na minimum a keď už, nehovoríme o veľmi osobných záležitostiach.
Od kolegov sa očakáva diskrétnosť a taktné správanie. Pri práci nie je vhodné vybavovať súkromné hovory, alebo sa baviť o zážitkoch z víkendu. Zdržíme sa tiež nevhodných poznámok, vtipov, dvojzmyselných narážok a ohovárania.

01 - Modified: 2007-09-21 07:43:24 - Feat.: 0 - Title: SMK je pripravená napadnúť novelu stavebného zákona
01 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-03-06 12:17:12 - Feat.: - Title: ROZHOVOR o módnej etikete so Zuzanou Čapkovou: Kam patrí kabelka, ako sa aristokratky pasujú so silonkami? 03 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako vás mám vlastne osloviť? Prejdite sa s nami úskaliami dvoch priezvisk 04 - Modified: 2023-12-18 17:00:00 - Feat.: - Title: Protokolistka Mária Holubová v rozhovore prezradila v čom máme najväčšie rezervy 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Známy odborník na etiketu: Nechcem sa dožiť, keď bude žena pomáhať mužovi do kabáta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:53