StoryEditor

SMK je pripravená napadnúť novelu stavebného zákona

21.09.2007, 08:24
Autor:
TASRTASR

Pripravovanú novelu stavebného zákona z dielne Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja(MVRR) SR, ktorá ráta s redukciou terajších 393 stavebných úradov na 110, považuje Strana maďarskej koalície (SMK) za protiústavnú, rušiacu doterajšie výsledky reformy verejnej správy a jej opätovnú etatizáciu.
Prípadné schválenie zákona v súčasnej podobe chce SMK napadnúť na Ústavnom súde SR, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach jej podpredseda pre verejnú správu István Zachariaš. V tejto súvislosti spresnil, že návrh zákona ráta okrem ďalšieho zlučovania obcí do spoločných stavebných úradov aj s tým, že rozhodnutia by aj za inú obec podpisoval starosta tej obce, v ktorej úrad sídli. Ten má však, pripomenul Zachariaš, z ústavy len kompetencie v rámci svojho katastra.
Nelogické sú podľa SMK aj návrhy v zákone, aby niektorým väčším mestám odobrali sídlo stavebného úradu, a, naopak, pridelili ho iným malým obciam. Občania by potom museli za agendou cestovať aj desiatky kilometrov.
Zachariaš informoval, že najviac by sa novela zákona dotkla obcí na juhu a severe Slovenska. SMK pri riešení súčasnej situácie v stavebnej agende navrhuje, aby rezort dal tým obciam, ktoré sa doteraz z rôznych príčin nespojili do spoločných úradovní, na tento krok polročnú lehotu. Ak za tento čas tak neurobia, mohlo by im to ministerstvo alebo príslušný krajský stavebný úrad nariadiť, dodal Zachariaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:14