StoryEditor

Príklady z praxe

06.03.2009, 10:18
Občan v bežnom živote uzatvára celý rad zmlúv, a vo viacerých prípadoch s finančnými inštitúciami, ale aj úradmi či obchodmi sa dostáva do nevýhodnejšej pozície. Na jednej strane preto, lebo zmluvné vzťahy pripravovala druhá strana a riadia sa ich záujmami, a na druhej strane preto, lebo sa v nich nevyzná.

A tak nespokojnosť s príliš vysokými poplatkami, kvalitou tovaru či so susedskými vzťahmi nerieši, aj keď si myslí, že je v práve.

Niekoľko príkladov poistenia právnej pomoci:

Záväzkové (zmluvné) právo - Poistená osoba si zakúpila v obchodnom dome televízny prijímač v hodnote 35-tisíc korún.

Po mesiaci používania však náhle televízor nefunguje, nedá sa zapnúť, nereaguje žiadne tlačidlo. Poistená osoba televízor reklamuje, nedostane však odpoveď v zákonnej 30-dňovej lehote.

Klient dostane v konaní právne zastúpenie a vzhľadom na to, že predajca nedodržal zákonom stanovenú lehotu na vybavenie reklamácie, sa bude požadovať vrátenie kúpnej ceny v plnom rozsahu.

Poistné právo - Poistená osoba má uzatvorené cestovné poistenie vrátane poistenia batožiny. Letecká spoločnosť jej poškodí batožinu a stratí sa jej zopár vecí, čím jej vznikne škoda vo výške 9000 korún.

Poistená osoba si túto škodu uplatní vo svojej poisťovni, tá však škodu odmietne preplatiť. Poistenej osobe poradia, ako postupovať, aké doklady si musí pripraviť a uplatnia jej nárok na náhradu škody v poisťovni. Nájomné právo - Poistená osoba má spolu s rodinou uzatvorenú zmluvu o nájme dvojizbového bytu.

Prenajímateľ jedného dňa vymení zámok na dverách a telefonicky poistenej osobe oznámi, že sa jej nájom končí a musí sa do zajtra vysťahovať. Keďže prenajímateľ nepostupoval v súlade so zákonom, poistenú osobu budú v spore s prenajímateľom zastupovať a obhajovať jej práva.

Vlastnícke právo - Poistená osoba si zakúpila obraz od známeho slovenského maliara. Zavesila ho doma na stenu. Po mesiaci prišiel k nej na návštevu známy. Tvrdil, že predmetný obraz je jeho a niekto mu ho pred mesiacom ukradol. Poistená osoba mu hneď ukázala doklad o kúpe, napriek tomu známy trval na tom, že obraz je jeho.

Keďže sa na mieste nevedeli dohodnúť, podal známy žalobu o určenie vlastníctva k obrazu. Susedské právo - Sused poistenej osoby býva v dome, o ktorý sa vôbec nestará, je v dezolátnom stave.

Poistená osoba má odôvodnené obavy o svoj majetok aj život, pretože zo susedovho domu stále padajú škridle a omietka, čo môže poškodiť jej dom, v tom horšom prípade dokonca zraniť ju alebo členov jej rodiny.

Situácia sa analyzuje a prvotne poistenej osobe poradia, na ktoré úrady môže podať sťažnosť. Nasleduje zastupovanie poistenej osoby v spore so susedom.

Diskriminácia - Ide o prípady ochrany práv poistenej osoby a zastupovanie poistenej osoby v sporoch súvisiacich s diskrimináciou, v prípade, ak je poistená osoba diskriminovaná napríklad ako zamestnanec, spotrebiteľ a pod.

Pracovné právo - Zamestnávateľ dal poistenej osobe výpoveď, poistená osoba s ňou nesúhlasí a myslí si, že je neplatná. Poistená osoba však nevie, čo môže ďalej podniknúť, aby mohla opäť chodiť do práce.

Výpoveď sa preskúma, zisťuje sa, či zamestnávateľ splnil zákonom požadované podmienky. Nasleduje zastupovanie poistenej osoby v spore so zamestnávateľom.

Zamestnávatelia často žiadajú od pracovníkov náhradu škody, na ktorú nemajú nárok. Zamestnávateľ požadoval náhradu od pracovníka aj za to, čo nebolo jeho chybou. Napríklad zamestnávateľ poslal pracovníka na pracovnú cestu autom do zahraničia, ale nezabezpečil pre neho diaľničné známky.

Vodič musel využívať vedľajšie cesty, čím sa mu zvýšila spotreba pohonných látok. Vyššie náklady prisúdil zamestnávateľ automaticky pracovníkovi a žiadal náhradu škody. Pracovník však nespôsobil škodu svojím konaním.

Častým problémom je aj hmotná zodpovednosť. Od iného klienta žiadal zamestnávateľ náhradu za tovar, ktorý zmizol zo skladu. Lenže tam malo prístup viacero ľudí a klient navyše nemal podpísanú hmotnú zodpovednosť.
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 07:41