StoryEditor

Český priemysel má k oživeniu ďaleko

11.09.2009, 11:41
Autor:
halhal
Český štatistický úrad v piatok zverejnil júlové výsledky domáceho priemyslu a stavebníctva. Priemysel sa naďalej zmietva v kríze, keď sa medziročne prepadol o 18,2 percent. Oproti predchádzajúcemu mesiacu potom klesol o 2,4 percent. V tzv. rýchlych dátach odhadoval ČSÚ, že priemyslová výroba v júli medziročne klesla o 18,3 percent.

V júni priemyselná výroba v Českej republike medziročne klesla o 12,2 percent, stavebná produkcia sa naopak zvýšila o 0,1 percent. K poklesu priemyslu podľa štatistikov najviac prispela výroba motorových vozidiel, ktorá klesla skoro o štvrtinu. Ešte viac - zhruba o tretinu - klesla výroba v oblasti výroby strojov a konštrukcií a kovodielne výrobky a tiež hútnické výrobky.

"K opätovnému poklesu prispelo najviac odvetvie výroby automobilov, čo nahráva hypotéze o vplyve končiaceho šrotovného. Viacmenej podľa správ od výrobcov automobilov sa zákazy nazbierali na niekoľko mesiacov dopredu," povedal Martin Brožka z Raiffeisenbank.

Zlé časy dopadajú na priemysel predovšetkým kvôli nedostatku zákazok, čo potvrdzujú aj nové júlové čísla. Hodnota nových zákazok vo vybraných odvetviach medziročne klesla o 21,2 percent, z toho pohdľadávok zo zahraničia o 22,0 percent. Jediným odvetvým, kde počet pohľadávok rástol, bol farmaceutický priemysel.

Pokles priemyslu je viditeľný aj na trhu práce, kde pokračuje vlna prepúšťania. V priemysle sa počet zamestnancov v podnikoch s 50 a viac zamestnancami v júli 2009 medziročne znížil o 12,9 percent. Analytici sú preto optimisti, že priemysel už svoje dno našiel a v druhom polroku by mohol vykazovať lepšie čísla. "Behom prvého polroku obchodníci vyprázdňovali svoje sklady až sa trh vyhladoval. Na optimizmus je ale skoro, na ďalšie pozitívne signály si počkáme až na jar," upozornil Petr Smutný.

Stavebníctvo klesá tiež

V stavebnej výrobe pokračoval pokles v pozemnom staviteľstve a rast inžinierského staviteľstva. Útlm je viditeľný aj v stavebnej produkcii, ktorá v júli poklesla v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 4,4 percent, oproti júnu tak bola medzimesačne nižšia o 0,7 percent.

Stavebníctvo je na tom síce lepšie než priemysel, ale výhľad má naopak horší. "Priemysel sa rýchlo rozbehne akonáhle vzrastie dopyt v zahraničí. Stavebníctvo bude pridusené problémami verejných financií. Štát sa ženie do rekordného zadĺženia a na verejné stavby zostane málo peňazí," upozornila analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

"Veľkým rizikom pre stavebníctvo zostávajú škrty v štátnych zákazkách,"
súhlasil analytik spoločnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 16:01