StoryEditor

Hongkong mi je pritesný

18.11.2013, 22:59
Li Kcha-šing, majiteľ holdingu Cheung Kong a najbohatší muž Ázie.

Podmanil si Hongkong a teraz si chce podmaniť svet. Najbohatší muž Ázie, ktorého čistý majetok sa odhaduje na 31 miliárd dolárov, totiž plánuje zvýšiť svoj podiel na európskom telekomunikačnom trhu. A nielen to. Chúťky si robí aj na ďalšie investície v Európe. „Konanie človeka nemá byť zamerané na jeho vlastný zisk, malo by podnietiť lásku k vlasti a k integrite ľudskej rasy,“ hovorieva dnes 85-ročný Li Kcha-šing.

Prsty všade

Li Kcha-šingovo impérium môžete nájsť v 52 krajinách sveta. Jeho holding Cheung Kong má prsty v biznise s nehnuteľnosťami (predaj, ich výstavba, výroba cementu), v doprave (mestskej, leteckej, námornej), vo výrobe elektrickej energie a ocele, v bankovníctve, hotelierstve, satelitnej televízii, telekomunikáciách i spracovaní odpadu. Celkovo zamestnáva asi 260-tisíc ľudí.

Pravdepodobne najrozsiahlejšia je jeho vlajková loď Hutchison Whampoa, ktorá kontroluje 13 percent celosvetovej kontajnerovej dopravy a vlastní potrebnú infraštruktúru na hlavných obchodných trasách z východu na západ. Vďaka investíciám do energetiky narástol v prvom polroku 2013 zisk tohto podniku o 23 percent. Čistý zisk Hutchison Whampoa vyletel medziročne hore na 12,4 miliardy hongkonských dolárov z 10,1 miliardy. Analytici pritom počítali so ziskom „len“ okolo 10,8 miliardy hongkonských dolárov.

Naopak, vrásky na čele robí 85-ročnému miliardárovi realitný biznis v Hongkongu, kde je druhým najväčším developerom. Holdingu Cheung Kong tu za prvý polrok tohto roka klesol zisk medziročne o 13 percent.

Dobýjanie nových trhov

A práve preto vidí Li Kcha-šing príležitosť na západe – v Európe i Kanade. Expanzia na tamojšie trhy by mu mala kompenzovať straty spôsobené spomaľovaním rastu čínskej ekonomiky a obmedzeniami, ktoré čínska vláda zaviedla na realitnom trhu. Miliardár v lete oznámil, že kupuje írsku dcéru španielskej spoločnosti Telefónica za miliardu dolárov (780 mil. eur). Či ju aj získa, o tom musí rozhodnúť Európsky protimonopolný úrad, ktorý tento mesiac oznámil, že obchod a jeho dosahy preskúma.

Li Kcha-šingovi sa však podarilo ovládnuť spoločnosť AVR Afvalverwerking, zaoberajúcu sa spracovaním odpadu, do ktorej vstúpil spolu s partnermi za 1,3 miliardy dolárov (943,7 mil. eur). Spoločnosť AVR je najväčší spracovateľ odpadu v Európe a najväčší získavateľ energie z odpadu v Holandsku, pritom nie je jedinou firmou podnikajúcou v odpade, ktorú miliardár z Hongkongu získal. Ešte začiatkom tohto roka kúpil novozélandskú spoločnosť EnviroWaste, za ktorú zaplatil 405 miliónov dolárov (295 mil. eur).

Li Kcha-šingov recept na úspech

Li Kcha-šing sa narodil v čínskom meste Čao-žou, odkiaľ však ako dvanásťročný spolu s rodinou ušli pred japonskou okupáciou. Základy biznisu získal v strýkovom obchode. Ako 15-ročný začal predávať hodinky, ako 19-ročný riadil pobočku, a keď mal 21 rokov, založil si továreň na výrobu plastov. Postupne sa z neho stal najväčší výrobca plastových kvetín v Ázii. Takto získané peniaze investoval do pôdy, čo dalo základy jeho Cheung Kong Real Estate Company (1971). Dnešnú svoju vlajkovú loď Hutchinson Whampoa získal však až o osem rokov neskôr. Jej kúpa mu otvorila cestu do všetkých svetových prístavov, kde táto spoločnosť vlastnila skladovacie priestory. Plusom bolo i to, že Hutchinson Whampoa podnikala aj v obchode s potravinami či kozmetikou. K svojmu podnikaniu v roku 1985 pridal i energetiku a neskôr i telekomunikačné služby, do ktorých expanduje aj v súčasnosti.

Ako každý správny miliardár sa nepreslávil len úspešným podnikaním, ale aj filantropiou. Dotuje univerzity a za vznikom jednej dokonca stál. Rovnako posiela financie aj obetiam rôznych katastrof.

Kto prevezme impérium

Li Kcha-šing má dvoch synov – staršieho Viktora Li (49) a mladšieho Richarda Li (47). Kým Viktor Li pracuje spolu s otcom vo vedení rodinného holdingu Cheung Kong, mladší išiel vlastnou cestou. Možno aj to je dôvod, prečo si práve staršieho zvolil za svojho nástupcu a previedol na neho i časť majetku. Mladší Richard dostal od otca len prísľub, že ho finančne podporí, keď to bude potrebovať. To sa však pravdepodobne nestane. Sám totiž podniká, vedie najväčšiu telefónnu spoločnosť Pacific Century Cyber Works a podarilo sa mu už zarobiť vyše miliardy dolárov.

01 - Modified: 2005-09-19 16:14:00 - Feat.: 0 - Title: Odvolacie pojednávanie s Chodorkovským odročili
01 - Modified: 2024-06-12 07:34:32 - Feat.: - Title: Hongkong zrušil pasy šiestim demokratickým aktivistom, ktorí utiekli do Británie 02 - Modified: 2024-06-01 20:35:06 - Feat.: - Title: Hongkonské noviny pred 35. výročím masakry uverejnili prázdnu titulnú stranu 03 - Modified: 2024-05-13 09:22:58 - Feat.: - Title: V Británii obvinili troch mužov podozrivých zo špionáže pre tajné služby Hongkongu 04 - Modified: 2024-05-08 08:18:29 - Feat.: - Title: Odvolací súd v Hongkongu zakázal populárnu protestnú pieseň 05 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 11:04