StoryEditor

Šéf Syrizy: komunista na motorke, ktorého sa bojí celá Európa

26.01.2015, 08:41
Autor:
idnes.czidnes.cz
Predseda gréckej Koalície radikálnej ľavice Alexis Tsipras má imidž bohéma, ktorý volí namiesto limuzíny motorku a nemá rád záväzky.

Mnohí Gréci v ňom vidia spásu v konkurencii politických matadorov, podľa iných však Grécko dovedie na okraj ďalšej priepasti. Alexis Tsipras sa narodil iba tri dni po páde vojenskej junty v roku 1974.

Na konci 80. rokov vstúpil do komunistickej mládežníckej organizácie a už v roku 1991 sa vo svojich sedemnástich rokoch stal jednou z najvýraznejších tvárí protestov proti chystanej reforme školstva. "Chceme sami rozhodovať, či pôjdeme na školu," povedal vtedy podľa agentúry AFP v televíznom rozhovore.

"Zdal sa mi veľmi inteligentný, kľudný, nadšený a pritom všímavý. Dokázal dobre reprezentovať niekoľko stotisíc mladých ľudí, ktorí si neboli úplne istí tým, za čo demonštrujú. Myslím, že to súviselo s tým, že bol členom komunistickej mládeže a bol na podobné situácie zvyknutý," povedal pre BBC Matthew Tsimatakis, ktorý sa s Tsiprasom stretol počas protestov.

Tsipras, ktorý medzitým vyštudoval murárstvo, postupne vymenil vysoké funkcie v rôznych študentských organizáciách za skutočnú politiku. Murárstvu sa venoval len veľmi krátko.

Motorku áno, svadbu nie
Skutočne známym sa stal v roku 2006, kedy za novo vzniknutú koalíciu Syriza kandidoval v aténskych komunálnych voľbách. Hoci bol v politike nováčikom a strana bola doteraz prakticky neznáma, získal tretí najvyšší počet hlasov a stal sa aténskym poslancom.

Veľkú zásluhu na tom zrejme mala jeho otvorenosť, spomína úradníčka Elpida Ziuva. "Nikto o ňom nemohol povedať niečo nepekné. Obchádzal aténske štvrte a snažil sa o blízky kontakt s možnými voličmi. Ľuďom to pripomenulo staré časy, kedy ľudia poznali politikom krstným menom a dostávali odpovede na svoje otázky."


Prečítajte si aj: Gréci povedali jasné NIE šetreniu. Triumf radikálnej ľavice poslal euro nadol


Tsipras sa vymykal aj svojím životným štýlom. Nielen, že nikdy nenosil kravatu (neznáša ju) a na rozdiel od väčšiny politikov radšej jazdí na motorke ako v limuzíne, aj jeho rodinný život je pomerne nekonvenčný.

Hoci svoju partnerku Peristeru Batzianu stretol ešte na strednej škole, nikdy sa s ňou neoženil. Majú spolu dvoch synov, mladší z nich sa mimochodom volá Ernesto na počesť latinskoamerického revolucionára Che Guevaru. Patrí k verným fanúšikom aténskeho futbalového klubu Panathinaikos a býva v tesnom susedstve jeho štadióna.

Spása alebo rozprávka?
V roku 2008 sa Tsipras stal predsedom strany Synaspismos, najsilnejšieho člena Syrizy. V 33 rokoch sa tak stal zatiaľ najmladším predsedom politickej strany v Grécku a krátko nato sa dostal aj na čelo celej koalície.

Priaznivci jeho mladosť oceňujú a poukazujú na to, že Grécko do ťaživej ekonomickej situácie dostali naopak skúsení politici. Podľa mnohých kritikov však Tsiprasovi chýbajú potrebné skúsenosti, aby dokázal riadiť celú krajinu.

Syriza sľubuje vyššiu minimálnu mzdu, koniec prepúšťania štátnych zamestnancov či úľavy u medzinárodných veriteľov, to sú však podľa mnohých expertov vzhľadom na stav gréckej ekonomiky nerealistické sľuby.

Grécky premiér Antonis Samaras z konzervatívnej strany Nová Demokracia (ND) vyhlásil, že ak Syriza splní predvolebné sľuby, skončí krajina mimo eurozóny, čo si tri štvrtiny voličov neprajú.

"Syriza verejnosti vysvetľuje populistickú a propagandistickú rozprávku," citovala agentúra AP bývalého gréckeho vicepremiéra Theodorosa Pangalosa. "Predstierajú, že dokážu vyriešiť problémy celej krajiny mávnutím kúzelnej paličky."

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-02-26 10:39:58 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové CD
01 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 02 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:22