StoryEditor

Penta investuje v Rumusku. Prezlečie tam až 600 stávkových kancelárií

15.09.2015, 11:12
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Investičná skupina Penta Investments ovládla rumunské herné a stávkové spoločnosti Bet Active a Bet Zone. Tie obratom prezlečie do dresu Fortuny. Firmy však nebude vlastniť, len im prepožičia značku.

Cenu obchodu ani jedna zo strán komentovať nechce. Do farieb Fortuny by sa však malo v priebehu niekoľkých dní prezliecť 600 kamenných pobočiek v Rumunsku a niekoľko herných webových stránok. "Rumunsko má veľmi silný potenciál pre rozvoj nielen športového stávkovania, ale zároveň aj on-line hrania," hovorí hovorca Penty Ivo Mravinac.

Na prvý pohľad však podľa serveru iDnes.cz udiví zložitá štruktúra obchodu. Prečo neexpandovala priamo Fortuna, ale jej väčšinový vlastník? Odpoveď je až prekvapivo jednoduchá. Fortuna má za sebou veľmi náročné obdobie. Vysoké náklady na nový herný systém a celkovú transformáciu firmy.

A značné náklady firma očakáva aj v najbližších mesiacoch, navyše čoskoro môže prísť ďalšie orezávatko ziskov v podobe vyššieho zdanenia lotérií v Česku. Firma skrátka nemá a nebude mať na rozdávanie a tak pribehla na pomoc bohatá matka, do ktorej ríše patrí napríklad výrobca lietadiel Aero Vodochody, lekárne Dr. Max, slovenská lekárska skupina Svet Zdravia, ale aj mediálne domy v Česku i na Slovensku.

Náklady ponesie Penta
"Fortuna sa v tejto chvíli úplne sústredí na implementáciu novej stratégie vrátane prípravy novej technologickej platformy. Poskytnutím značky nemusí do Rumunska investovať peniaze ani ľudské zdroje. A Penta má s rozjazdom nových projektov bohaté skúsenosti," vysvetľuje Mravinac.

Pre Fortunu tak ide o bezbolestnú šancu, ako zvýšiť postavenie svojej značky aj na ďalších trhoch, avšak bez investičného rizika. Náklady ponesie materská Penta, ktorá sa na rozdiel o Fortuny nemusí zodpovedať stovkám drobných akcionárov. Stačí keď sa dohovorí päť majiteľov. V prípade Fortuny má hlavné slovo český partner Marek Dospiva.

Zároveň ale musí zabudnúť na priame zisky z tamojšieho biznisu. Fortune z Rumunska pritečú peniaze z prenájmu licencie, nie z podaných stávok. Koľko to bude, nechce Penta ani Fortuna komentovať.

Liberálny trh
Švédsky šéf Fortuny Per Widerström si dohodu s Pentou pochvaľuje. "Licencia ochrannej známky nám otvára dvere k ďalšej spolupráci v oblasti viackanálového kurzového stávkovania a hrania v Rumunsku a skvele zapadá do našej stratégie stať sa jednotkou na regulovanom trhu kurzového stávkovania a hrania v strednej a východnej Európe," uviedol Widerström vo vyhlásení pre investorov.

Zástupcovia Penty zatiaľ nechcú hovoriť o očakávaných tržbách. Ich zámer ale podľa ich slov uľahčila aj nová tamojšia legislatíva, ktorá podnikanie v tomto odbore v Rumunsku sprehľadnila. Už skôr patrilo Rumunsko k najviac liberálnym trhom z hľadiska hrania na internete a umožňovalo tiež prítomnosť zahraničných firiem z EÚ.

01 - Modified: 2007-09-18 07:40:00 - Feat.: 0 - Title: Štyria mŕtvi robotníci po zásahu elektrinou
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:38