StoryEditor

Amerike svitá na lepšie časy (akciový komentár)

30.06.2011, 11:31
Americké akciové trhy včera zatvorili v zelených číslach.

Prvotným impulzom pre rast bolo hlavne schválenie gréckeho úsporného plánu a ďalšími boli lepšie výsledky nerealizovaných predajov domov a správa o tom, že FDIC stiahla návrh novej regulácie kartových spoločností o obmedzení maximálnej výšky poplatku za transakcie, ktorá by znamenala až 40% poklesu ich tržieb. Americké indexy tak včerajšie obchodovanie uzavreli v pluse: Dow Jones +0,60%, NASDAQ +0,41% a S&P 500 +0,83%. Dnešná ázijská seansa rovnako prebiehala v znamení „risk on“ nálady a všetky hlavné ázijské akciové indexy ju uzavreli v zisku. Európske akcie sa dnes o 10:45 napriek slabším nemeckým maloobchodným tržbám a zamestnanosti obchodujú v mierne zelených číslach: DAX +0,08%, CAC 40 +0,14%, FTSE 100 +0,50%, IBEX 35 +0,84% a Eurostoxx 50 +0,10%. 

Grécka pomoc je schválená, na rade je EU

Ostro sledované hlasovanie gréckeho parlamentu o úsporných opatreniach a ďalšej privatizácii štátneho majetku bolo včera napokon úspešné, na čo akciové trhy reagovali rastom. Schválenie plánu pritom znamená minimálne oddialenie defaultu krajiny, z čoho profituje hlavne finančný sektor. Na ťahu sú teraz predstavitelia EU, ktorí budú budúci týždeň rokovať o konkrétnej podobe ďalšieho plánu pomoci pre Grécko. Ďalšími pozitívnymi správami pre akcie je deklarovaná ochota bánk, ktoré držia grécke dlhopisy, rolovať svoje pohľadávky do vyšších splatností tak ako to požadujú Nemecko a Francúzsko.

Americkému finančnému sektoru svitá na lepšie časy

Akcie finančného sektora, prioritne však spoločností, ktoré spracovávajú transakcie z platobných kariet, včera zaznamenali silnú rally. Dôvodom bolo ohlásenie konečnej podoby regulácie maximálnej výšky poplatkov za transakciu, ktorú pripravil FED. Obmedzenia nebudú také prísne ako sa pôvodne navrhovalo a maximálny poplatok za jednu transakciu dosiahne namiesto pôvodných 12 centov až 21 centov.

Táto zmena bude znamenať pre kartové spoločnosti výrazne nižší pokles príjmov, než sa pôvodne očakávalo. Ďalšou pozitívnou správou pre sektor je dohoda Bank of America s klientmi, ktorí ju žalovali kvôli tomu, že pri predaji hypotekárnych CDOs neuviedla v prospekte všetky informácie. BAC sa zaviazala zaplatiť poškodeným klientom spolu 8,6 miliardy dolárov, čo je v porovnaní so sumou požadovanou žalobcami (50 miliárd) pozitívna správa. Podobné dohody nedávno uzatvorili aj JP Morgan a Goldman Sachs. Akcie finančného sektora sú pritom od začiatku roka v červených číslach.

Dnešný výhľad: Žiadosti o podporu, Chicago PMI

Impulzy pre obchodovanie dnes popoludní poskytnú o 14:30 pravidelné týždenné výsledky žiadostí o podporu. Očakáva sa, že počet žiadostí tento týždeň mierne klesne. O 15:45 bude zverejnený výsledok prieskumu manažérov Chicago PMI za jún, pričom sa očakáva mierne zníženie dôvery z 56,6 na 54,0.

Technická situácia 

Spotový akciová index S&P 500 včera prekonal dôležitú rezistenciu vo forme psychologickej hranice 1300 bodov a otvoril si tak priestor k ďalšiemu rastu. Najbližšou rezistenciou sa tak stáva hladina 1312 a tesne za ňou nasleduje 50-dňový kĺzavý priemer na 1317. Supportom je level 1297.

  Martin Baláž

  analytik TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. jún 2024 23:51