StoryEditor

Euro má najlepšie časy už za sebou

11.08.2009, 19:15
Euro už nemá do konca roka veľkú šancu rásť. Aspoň to tvrdia analytici, podľa ktorých má americká mena šancu získavať na úkor európskej. V jej prospech hovorí možnosť rastu úrokových sadzieb, ale aj vývoj ekonomiky.

Zmena správania

Podľa analytikov, ktorých cituje agentúra Bloomberg, sa záujem investorov presunie v neprospech eura. Podľa agentúry ekonomika krajín eurozóny začína zaostávať za Spojenými štátmi. „Dolár sa doteraz oslaboval spolu s rastúcou chuťou investorov riskovať. Tento model správania by však mal postupne opustiť," predpokladá analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Zmenu v správaní investorov naznačili už piatkové optimistické štatistiky z amerického trhu práce. „Zatiaľ čo v minulosti optimistické štatistiky viedli k výpredaju dolára a nákupu rizikovejších aktív, v piatok to bolo presne naopak. Trh sa vrátil k zdravému rozumu a dolár sa po dobrej správe posilnil," hovorí analytik spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. 

Čakanie na úroky

V prospech dolára hovorí podľa Vlka očakávanie rýchlejšieho oživenia americkej ekonomiky oproti Európe. Vďaka rýchlejšiemu oživovaniu by americká centrálna banka mala tiež začať zdvíhať základné úroky skôr ako európska. Tie sú v Spojených štátoch v súčasnosti blízke nule, pričom Európska centrálna banka nastavila sadzby na jedno percento.

Je evidentné, že úrokové sadzby v USA nemajú kam klesať a stúpnu skôr než v eurozóne. Otázkou je, kedy trh začne stavať na ich rast," hovorí Pikora. V tom okamihu sa podľa neho dramaticky zmení spôsob obchodovania s menami. „Ten deň, keď dôjde k zvratu obchodovania, sa blíži. Piatkové obchodovanie bolo varovaním, že možno už nejde o týždne či mesiace, ale len o dni," dodáva analytik.

Silnejší dolár

Po správach, ktoré budú hovoriť o konci krízy a naznačovať ekonomické zlepšenie, by sa tak dolár mohol posilňovať. Na vyššie hodnoty ho môže vytiahnuť aj rast akciových trhov. Podľa Pikoru je v súčasnosti zložité povedať, ako sa bude americká mena správať v najbližších týždňoch. V horizonte troch mesiacov však počíta s tým, že dolár sa posilní na 1,37 dolára za euro, pričom v súčasnosti sa kurz hýbe nad hodnotou 1,41 dolára za euro. Prudké posilnenie očakáva aj John Hardy zo Saxo Bank. Na konci roka by sa kurz podľa neho mohol pohybovať v okolí 1,25 dolára za euro. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:53