StoryEditor

Trhy čakajú na správy z Ameriky (menový komentár)

06.09.2011, 10:36
Hlavnými udalosťami týždňa sú utorkové zasadnutia ECB a BoE a tiež potenciálne prelomový prejav Baraka Obamu.

Nejde o nezávislý investičný prieskum.

RBA ponechala sadzby bezo zmeny a na základe jej rétoriky klesli očakávania ďalšieho vývoja o niečo nižšie. Neskôr popoludní nás čaká správa ISM o aktivite mimo spracovateľský sektor v USA, ale ďaleko väčšie očakávania sa viažu k zajtrajším a najmä štvrtkovým dátam.

Ani deviate zasadnutie RBA neprinieslo podľa očakávania žiadnu zmenu sadzieb, pričom trh usúdil, že rétorika vyznieva čo do očakávania nepatrne nepriaznivejšie, keď austrálske futures (STIR) na december 2012 vystúpili o 8 bodov, aj keď väčšina nárastu sa vzhľadom na nechuť trhu riskovať pri zahájení ázijského obchodovania odohrala už pred samotným zasadnutím.

Sprievodný komentár RBA sa v zásade nelíšil od komentárov predchádzajúcich. Ku koncu roka sa očakáva pokles inflácie, trhy s aktívami vrátane nehnuteľností sú podľa komentára nevýrazné a nedostatok kvalifikovaných pracovných síl sa týka údajne len vybraných odvetví. Zazneli aj obavy zo situácie v EÚ a USA, hoci vplyv oslabenia týchto ekonomík na ostatné regióny možno podľa komentára len veľmi ťažko odhadnúť. Pre austrálsku ekonomiku zostáva v najbližšej dobe veľkým otáznikom, nakoľko sa už zotavuje zo záplav zo začiatku roka, a do akej miery možno nedávne hospodárske oslabenie pripísať práve záplavám a nakoľko je to naopak dôsledok silnej meny a spomaľujúceho momenta v Číne. V grafoch 55-dňového kĺzavého priemeru sa ukázala zaujímavá rezistencia okolo hodnoty 1,0630, pretože návrat pod úroveň 1,0600 potvrdil pohyb v postupných vlnách ABC, o ktorom sme písali, keď sa pár AUDUSD obchodoval nad úrovňou 1,0700.
Ďalšiu ranu zasadili austrálskemu doláru ceny medi, ktoré po prudkom vzostupe z minulého týždňa začali zase klesať, a to najrýchlejšie od hlbokého prepadu na začiatku augusta. Na druhej strane by mu mohli poskytnúť určitú oporu ceny zlata, ktoré počas včerajšej ázijskej seanse zaznamenali nový historický rekord.

Čo nás čaká

Kvôli sviatku bude americká správa ISM o aktivite mimo výrobný sektor zverejnená s oneskorením. Náš tím je presvedčený, že riziko poklesu spotreby je menšie, než trh predpokladá, preto bude zaujímavé sledovať reakcie na čísla, ktoré prípadne prekonajú očakávania. Reakcia trhu môže byť voči riziku averzná, ak prevládnu obavy, že lepšie čísla znamenajú odklad novej injekcie likvidity zo strany Fedu, alebo - naopak - riziku naklonená vďaka zmierneniu obáv zo spomalenia ekonomiky.

Pokiaľ ide o Európu, v Nemecku zajtra prebehne zasadnutie Ústavného súdu, ktorý má posúdiť ústavnosť nedávnej pomoci poskytnutej Grécku. Ak Ústavný súd túto iniciatívu neposvätí, môže to teoreticky vyvolať ústavnú krízu.
Guvernér Federálnej rezervnej banky Minnesoty N. Kocherlakota, ktorý je jedným z odporcov súčasnej politiky Fedu, vystúpi dnes popoludní s vyhlásením a guvernér RBA Steven bude mať prejav v Ázii v miestnej obchodnej komore.

Hlavnými udalosťami týždňa sú utorkové zasadnutia ECB a BoE a tiež potenciálne prelomový prejav Baraka Obamu.

John J. Hardy, stratég menových trhov Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:26