StoryEditor

Biopalivá sa oplatí vyrábať aj bez podpory

21.12.2005, 23:00
Štát nebude priamo podporovať výrobcov biozložiek, ktoré sa začnú miešať do motorových palív. Výroba metylesteru repkového oleja (MERO) či liehu, alebo látky ETBE je dostatočne lukratívna na to, aby sa rozvíjala aj bez štátnych dotácií.

Štát nebude priamo podporovať výrobcov biozložiek, ktoré sa začnú miešať do motorových palív. Výroba metylesteru repkového oleja (MERO) či liehu, alebo látky ETBE je dostatočne lukratívna na to, aby sa rozvíjala aj bez štátnych dotácií. Vyplýva to z Národného programu rozvoja biopalív, ktorý včera schválila vláda.
Jeho predkladateľ, ministerstvo hospodárstva, pôvodne uvažoval s priamou podporou výroby biopalív. Len tak by cenou dokázali konkurovať klasickému benzínu a nafte.
Vypracovanie materiálu trvalo o rok dlhšie, ako rezortu uložila vláda. Ceny benzínu a nafty zatiaľ stúpli natoľko, že priama podpora prestala byť potrebná. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona by sa o dotáciách dalo uvažovať, ak by cena ropy klesla pod 40 dolárov za barel.
Biznis len pre veľkých
Biopalivá bez štátnej podpory budú dobrý biznis prinajmenšom pre veľkých dodávateľov s dlhodobými zmluvami. Ako jediná zatiaľ do výroby bioetanolu investovala leopoldovská spoločnosť Enviral. Po víťazstve v súťaži na dodávateľa pre pretrolejársky koncern MOL rozhodla, že do novej prevádzky investuje 2,8 miliardy korún. Ročne chce nielen pre Slovnaft vyrobiť 120-tisíc kubických metrov liehu.
Výroba bioetanolu do motorových palív bez štátnej pomoci sa nepáči malým liehovarom zastrešeným Združením výrobcov liehu a liehovín. Tieto firmy navrhovali obchodný model, pri ktorom by sa nepriama podpora rozšírila aj na priame miešanie bioetanolu s benzínom.
Národný program biopalív, ktorý s priamym miešaním daňovo zvýhodneného bioetanolu nerátal, podľa tajomníka Združenia Júliusa Forsthoffera podporuje monopoly. "Malé liehovary sa v biznise s biopalivami nebudú môcť uplatniť," tvrdí Forsthoffer.
Spotreba áut narastie
Národný program predpokladá, že zavedením biozložiek spotreba áut stúpne. Týka sa to najmä benzínu, ktorý pridaním látky ETBE stratí energetickú hodnotu. Motory tak spotrebujú viac paliva, čo v konečnom dôsledku môže vodičom o korunu zvýšiť náklady na benzín.
Biopalivá by sa na slovenských benzínkach mali objaviť už budúci rok, hoci podľa smernice Európskej komisie už mali v tomto roku dosiahnuť dvojpercentný podiel na trhu.
Minister Simon povedal, že budúci rok sa bude do nafty pridávať MERO a v roku 2007 sa začne do benzínov pridávať bioetanol cez látku ETBE. Na presnom scenári zavádzania biozložiek by sa mal s ministrom životného prostredia dohodnúť do konca marca.

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riešenie pre lokálky 02 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O vyslaní slovenských vojakov do Iraku už zajtra 03 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trieštenie v HZDS pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:45