StoryEditor

Lacnejšie cigarety zdražejú o niečo menej

13.10.2005, 00:00
O sedem korún môže od nového roku zdražieť 20-kusové balenie lacnejších značiek cigariet. Pri drahších to bude o dve až tri koruny viac. V priemere sa ceny cigariet od januára zdvihnú o 14 až 16 percent.
O sedem korún môže od nového roku zdražieť 20-kusové balenie lacnejších značiek cigariet. Pri drahších to bude o dve až tri koruny viac. V priemere sa ceny cigariet od januára zdvihnú o 14 až 16 percent.
Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za SDKÚ Jozefa Mikuša, ktorý v utorok prijal parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu. Minimálna sadzba spotrebnej dane na cigaretu sa tak má zvýšiť z 1,40 na 1,70 koruny, a nie ako plánovalo ministerstvo financií, teda na 1,90 koruny.
Rezort pôvodne v novele zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov navrhoval ostrejšie zvýšenie sadzieb - pri lacnejších značkách o 26 percent a pri drahších o 15 percent. Ceny cigariet tak mali priemerne od januára stúpnuť o 10,60 koruny.
Výsledok lobingu?
Výbor pre financie odôvodňuje túto zmenu "vyváženým zdaňovaním všetkých cenových segmentov, čo je predpokladom neutrálneho dosahu na všetkých účastníkov trhu. Tým sa zachováva konkurenčné podnikateľské prostredie".
Podľa informácie HN sa zmenu v zákone o spotrebnej dani v parlamente snaží presadiť spoločnosť Imperial Tobacco Slovakia (ITS). Cieľom je nižšie zdraženie lacnejších cigariet, ako by spôsobila pôvodná novela zákona.
Hovorkyňa ITS Klára Priecelová odmietla odpovedať na otázku týkajúcu sa údajného lobingu tabakovej firmy v parlamente. Vplyv ITS vylúčil i predkladateľ poymeňujúceho návrhu Mikuš. V takomto prípade by podľa neho mohla byť výsledkom tlaku tabakovej loby aj pôvodná verzia.
Rozdielne názory
Hovorkyňa ITS pripomenula, že pôvodná novela zákona by znevýhodnila fajčiarov lacnejších značiek. Imperial Tobacco Slovakia preto víta, že poslanci zvažujú zmenu tejto časti zákona. "Uvítame, ak pozmeňovaní návrh parlament schváli, lebo sa tým odstráni nespravodlivé daňové zaťaženie drahých a lacnejších značiek cigariet," dodala hovorkyňa.
Spoločnosť Philip Morris Slovakia podporuje plán ministerstva financií na zvýšenie spotrebnej dane v pôvodnej podobe. "Plán ovplyvňuje prístupová zmluva k EÚ, úsilie o zavedenie eura na Slovensku, ako aj ciele vlády týkajúce sa rozpočtových príjmov. Najlepšie sa dosiahnu zachovaním účinnej úrovne minimálnej spotrebnej dane," uviedol pre HN generálny manažér firmy Kirk Collingwood.
Rozpočet to nenabúra
Podľa Mikuša o návrhu na zmenu spotrebnej dane vie aj ministerstvo financií. Ak by ho poslanci schválili, nič sa v očakávanom prínose do štátneho rozpočtu nezmení. Ročne by tak z vyššej ceny cigariet získal najmenej 960 miliónov korún. Pokiaľ parlament bude so zmenou súhlasiť, v roku 2007 by sa daň na cigarety už nezvyšovala, bola by v súlade s legislatívou EÚ.
Poslanec si myslí, že keby lacnejšie cigarety príliš nezdraželi, tak by to prispelo aj k obmedzeniu ich pašovania zo zahraničia. Priecelová konštatovala, že začiatkom roku 2004 bol podiel nelegálnych cigariet na našom trhu až okolo 40 percent.
Ministerstvo financií sa o pozmeňovacom návrhu k spotrebnej dani z tabakových výrobkov pre HN obmedzilo na konštatovanie, že poslanecký návrh znamená pri lacnejších cigaretách nižší nárast spotrebnej dane.

Spotrebná daň z tabakových výrobkov

V súčasnosti 

Pôvodný návrh novely 

Súčasný pozmeňujúci návrh 

Minimálna sadzba dane za cigarety (Sk/kus) 1,4 1,9 1,7
Špecifická sadzba dane  (Sk/kus)  0,91 1,29 1,1
Percentuálna sadzba dane  20 % 19 % 23 %
Zdroj: NR SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:32