StoryEditor

Školy posielajú študentov do firiem

20.02.2006, 23:00
Slovensko má nedostatok odborných pracovníkov. Pripravujú ich stredné odborné školy a stredné odborné učilištia, ktoré patria pod župy. Za ostatných desať rokov nevyšlo z týchto škôl toľko absolventov, koľko už teraz potrebujú firmy. Mnohí rodičia žiakov základných škôl majú skreslené predstavy o učebných odboroch SOU a uplatnení ich absolventov. Podľa odborníkov až 80 % rodičov žiakov základných škôl rozhoduje o ich budúcom povolaní. V školách majú výchovných poradcov, veľa z nich však nemá prehľad o fungovaní SOU a situácii na trhu práce v jednotlivých regiónoch.

Slovensko má nedostatok odborných pracovníkov. Pripravujú ich stredné odborné školy a stredné odborné učilištia, ktoré patria pod župy. Za uplynulé desaťročie nevyšlo z týchto škôl toľko absolventov, koľko dnes potrebujú firmy.
Študenti majú študovať teóriu v škole a prax získať vo firme. Napríklad SOU strojárske v Kysuckom Novom Meste spolupracuje s nemeckou firmou INA Kysuce a v martinskej spoločnosti Viena International praxujú budúci strojári z Martina. "V závode máme vysokovýkonné stroje, zamestnanci ich musia zvládnuť a naplno využívať," povedal Karl Rejlek, majiteľ rakúskej skupiny Rejlek Metal and Plastics Group, do ktorej patrí Viena International.
V trenčianskej župe firma Bost SK spolupracuje s Trenčianskou univerzitou a so strednými školami pri odbornej príprave mladých ľudí pre strojárstvo. Nové výsledky výskumu a vývoja v riadení strojárskych technológií sú v učebných osnovách vzdelávacieho pracoviska firmy Bost SK. "Žiakom ukazujeme, že strojárska profesia sa dá robiť atraktívne a sofistikovane," uviedol marketingový manažér firmy Peter Chovan.
V banskobystrickej župe vzniklo vlani v marci Pilotné centrum združenia automobilového priemyslu. V Spojenej strednej škole v Banskej Bystrici a v Združenej strednej škole služieb v Lučenci získa kvalifikáciu 380 žiakov a v nadstavbovom štúdiu ďalších 120 mladých ľudí. Podľa vedúceho odboru školstva a športu Dominika Šmondrka v kraji je na vzostupe strojárstvo aj automobilový priemysel. Absolventi škôl týmto zameraním majú veľkú šancu zamestnať sa na trhu práce.
Mnohé staré odbory pre nezáujem žiakov sa zrušili alebo sa zlúčili s novými. Stalo sa tak po prijatí novely vyhlášky ministerstva školstva vlani v septembri, keď z 1 500 študijných odborov ostalo asi sedemsto.
"Vyhlášku sme uplatnili aj v našom kraji. Stredné školy a odborné učilištia majú dnes atraktívne odbory pre žiakov, ktoré požadujú firmy. Medzi nimi aj Kia Motors, ktorá už prijíma zamestnancov," dodal Ľubomír Jaňák, vedúci odboru školstva žilinskej župy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:05