StoryEditor

Vláda vymení bruselských lobistov

31.08.2006, 00:00
Záujmy Slovenska budú v Bruseli presadzovať najmä združenia naklonené vláde Roberta Fica. Vláda včera schválila nových členov najvplyvnejšej lobistickej bruselskej inštitúcie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Zamestnávateľov má reprezentovať Ján Líška za Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení, Peter Mihók za Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru ale aj pôvodne nominovaný Ján Oravec z Republikovej únie zamestnávateľov.
Záujmy Slovenska budú v Bruseli presadzovať najmä združenia naklonené vláde Roberta Fica. Vláda včera schválila nových členov najvplyvnejšej lobistickej bruselskej inštitúcie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Zamestnávateľov má reprezentovať Ján Líška za Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení, Peter Mihók za Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru, ale aj pôvodne nominovaný Ján Oravec z Republikovej únie zamestnávateľov.

Klub 500 bez krytia
Podľa ministerky práce Viery Tomanovej a ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je dôvodom výmeny nereprezentatívnosť. "V zložení výboru zamestnávateľov boli dvaja zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov a jeden nezávislý poradca. Na Slovensku však máme tri zamestnávateľské zväzy. Mali by tu teda byť zastúpení všetci," zdôvodnil nomináciu pred dvomi týždňami minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Zaujímavé však je, že Klub 500 napokon záujmy zamestnávateľov reprezentovať nebude. Vystriedala ho Slovenská obchodná a priemyselná komora. "Pán Mihók z komory patrí do prvej skupiny," tvrdila včera Tomanová. Jahnátek najnovšiu zmenu v nominácii, ktorú navrhol spolu s Tomanovou, komentoval nedostatočným zahraničným krytím Klubu 500. "Obchodná komora toto krytie má," povedal Jahnátek.
Aj výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor potvrdil, že nie sú organizovaní v žiadnych zahraničných štruktúrach. Nie je však jasné ani to, koho Klub 500 vôbec zastupuje. "Slovenská verejnosť nie je pripravená na to, že niekto môže zamestnávať aj niekoľko tisíc ľudí," zdôvodnil toto utajovanie Gregor.

Kubiš to presadí
Už na začiatku júla však nových slovenských členov, ktorých vymenovala ešte Dzurindova vláda, schválil Ecofin. Rozhodnutie Rady Ecofin (tvoria ju ministri financií členských krajín EÚ) bolo publikované aj v Úradnom vestníku Európskeho spoločenstva. Za uzavreté považuje podľa agentúry SITA nominácie aj Generálny sekretariát Rady EÚ.
Tomanová si myslí, že so zmenou ľudí nebude v Bruseli problém. "Rozprávali sme sa opakovane s Bruselom. Existuje možnosť zasiahnuť z vyššej moci, a tým je rozhodnutie vlády," hovorí Tomanová.
HN majú k dispozícii právnu analýzu vypracovanú pre rezort zahraničných vecí, ktorá hovorí o tom, že výmena už schválených členov je možná len na základe ich vlastnej rezignácie. Michal Sallem z advokátskej spoločnosti Sallem, Sečanský & partneri tiež pre agentúru SITA povedal, že pod výrazom "vyššia moc" zvyčajne rozumieme neobvyklé a nepredvídateľné udalosti, na ktoré osoba, ktorá sa odvoláva na vyššiu moc, nemá vplyv a následkom ktorých sa nedalo vyhnúť. Podľa Jahnátka však minister zahraničných vecí Ján Kubiš včera sľúbil, že nové zloženie v Bruseli presadí.

Zástupcovia Slovenska v EHSV
Súčasná nominácia Nominácia spred dvoch týždňov Nominácia dzurindovej vlády, schválená Ecofinom
Zamestnávatelia Zamestnávatelia Zamestnávatelia
Ján Líška, AZZZ Ján Líška, AZZZ Ján Oravec, RÚZ
Peter Mihók, SOPK Július Kriváň, Klub 500 Patrik Zoltvány, RÚZ
Ján Oravec, RÚZ Ján Oravec, RÚZ Martin Krekáč, PAS
Zamestnanci: Zamestnanci: Zamestnanci
Vladimír Mojš, KOZ Vladimír Mojš, KOZ Vladimír Mojš, KOZ
Eugen Škultéty, KOZ Eugen Škultéty, KOZ Eugen Škultéty, KOZ
Naile Prokešová, KOZ Naile Prokešová, KOZ Naile Prokešová, KOZ
Rôzne záujmové skupiny Rôzne záujmové skupiny Rôzne záujmové skupiny
Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia
Marta Černá, Fórum spotrebiteľov Marta Černá, Fórum spotrebiteľov Juraj Stern, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Július Kriváň, Klub 500 Peter Mihók, SOPK Martin Chren, Nadácia F. A. Hayeka
Zdroj: návrhy vlády SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:25