StoryEditor

Začal sa boj o kreslá v Bruseli

17.08.2006, 00:00
Slovensko pošle do Bruselu do konca augusta mená nových členov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Malo by sa jednať o zástupcov združení, ktoré sú naklonené vláde Roberta Fica.
Slovensko pošle do Bruselu do konca augusta mená nových členov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Malo by ísť o zástupcov združení, ktoré sú naklonené vláde Roberta Fica. Do výboru sa tak pravdepodobne nedostanú pravicoví ekonómovia Ján Oravec a Patrik Zoltvány za Republikovú úniu zamestnávateľov (RÚZ), Martin Krekáč z Podnikateľskej aliancie Slovenska či Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka. Tých navrhla ešte vláda Mikuláša Dzurindu. Nahradiť by ich mali Ján Líška za Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), Július Kriváň z Klubu 500 a Peter Mihók za Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru.

Málo reprezentatívni
"Výhodou práce vo výbore sú najnovšie informácie z prvej ruky," myslí si Patrik Zoltvány. Členovia v tejto najvplyvnejšej lobistickej bruselskej inštitúcii musia byť vymenovaní najneskôr do 20. septembra. Vtedy sa končí funkčné obdobie súčasných slovenských zástupcov. Podľa ministerky práce Viery Tomanovej sa o nominácii bude hovoriť na najbližšom rokovaní vlády.
Oficiálnym zdôvodnením výmeny je nereprezentatívnosť pôvodne navrhovaných členov. "V zložení výboru zamestnávateľov boli dvaja zástupcovia RÚZ a jeden nezávislý poradca. Na Slovensku však máme tri zamestnávateľské zväzy - AZZZ, RÚZ a Klub 500. Mali by tu teda byť zastúpení všetci," hovorí minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Rozhodnú právnici?
Svoje počudovanie nad zámermi vlády vraj prejavila aj predsedníčka výboru Anne-Marie Sigmund. Nominantov starej vlády však v júli odsúhlasil Ecofin za účasti súčasného ministra financií Jána Počiatka. "Tento bod bol schválený bez diskusie. Minister nemal takmer žiadnu možnosť zasiahnuť," tvrdí jeho hovorca Miroslav Šmál. Tomanová si myslí, že by so zmenou ľudí nemal byť problém. "Rozprávali sme sa opakovane s Bruselom. Existuje možnosť zasiahnuť z vyššej moci, a tým je rozhodnutie vlády," hovorí Tomanová. HN majú k dispozícii právnu analýzu vypracovanú pre rezort zahraničných vecí, ktorá hovorí o tom, že výmena už schválených členov je možná len na základe ich vlastnej rezignácie. "Z politických dôvodov sa dá uskutočniť všetko," myslí si odvolávaný člen výboru Krekáč. Ak by sa to vláde podarilo, išlo by o precedens.

Zástupcovia Slovenska v EHSV
Súčasná nominácia Nominácia dzurindovej vlády, schválená Ecofinom
Zamestnávatelia Zamestnávatelia
Ján Líška, AZZZ Ján Oravec, RÚZ
Július Kriváň, Klub 500 Patrik Zoltvány, RÚZ
Ján Oravec, RÚZ Martin Krekáč, PAS
Zamestnanci: Zamestnanci
Vladimír Mojš, KOZ Vladimír Mojš, KOZ
Eugen Škultéty, KOZ Eugen Škultéty, KOZ
Naile Prokešová, KOZ Naile Prokešová, KOZ
Rôzne záujmové skupiny Rôzne záujmové skupiny
Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia
Marta Černá, Fórum spotrebiteľov Juraj Stern, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Peter Mihók, SOPK Martin Chren, Nadácia F. A. Hayeka
Zdroj: návrhy vlády SR

Skupina III – rôzne záujmové skupiny
Vladimír Báleš:  prezident Slovenskej rektorskej konferencie, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
Marta Černá: predsedkyňa Fóra spotrebiteľov
Peter Mihók: predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, člen predsedníctva Európskeho hospodárskeho výboru
Vladimír Báleš: prezident Slovenskej rektorskej konferencie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:38