StoryEditor

Počiatek chce zmeny v informatizácii

17.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Koncepcia informatizácie je podľa ministra financií Jána Počiatka urobená neefektívne a treba ju zmeniť. "Za posledných osem rokov sa minulo 50 miliárd korún na informatizáciu, ale nefunguje tak, ako má. Ministerstvo financií bude túto problematiku riešiť komplexnejšie a detailnejšie, aby založila trend dlhodobej konkurencieschopnosti a udržateľnosti," povedal Počiatek v nedeľnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12. Naopak, exminister financií Ivan Mikloš si zasa myslí, že v rozpočte na budúci rok je na informatizáciu vyčlenených oveľa menej peňazí ako v tomto roku. "Na Infovek je vyčlenených o polovicu menej prostriedkov a na program Internet pre všetkých nevyčlenila vláda na budúci rok ani korunu," dodal Mikloš.
Schválený štátny rozpočet na rok 2007 je podľa Mikloša výsledkom opatrení a reforiem predchádzajúcej vlády. "Vždy sme tvrdili, že reformy nie sú samoúčelné, ale ich cieľom je vysoký ekonomický rast," povedal. Tento rozpočet podľa neho "neohrozuje ekonomický rast teraz, ale dlhodobo môže byť ohrozená konkurencieschopnosť Slovenska".
Exminister tiež kritizoval diery, ktoré v rozpočte sú, Počiatek ich však označil za hypotetické. Zdroje na dodatočné priority, ktoré sa do rozpočtu dostali, chce súčasný minister financií nájsť aj v šetrení vo verejnej správe. V prípade železníc, ktorým vláda dodatočne sľúbila pridať 500 miliónov korún, Počiatek očakáva, že ich možno ani nebude treba, ak rezort dopravy zefektívni vynakladanie prostriedkov. "Všetci ministri dostali mandát na to, aby zefektívňovali výkon činnosti jednotlivých rezortov," uzavrel Počiatek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:44