Pôvodnú výrobnú halu v Novom Meste nad Váhom firma predala. Výrobu presunuli do Poľska.Peter Mayer
StoryEditor

Podnikateľské prostredie sa opäť zhoršilo. Problémom sú súdy, byrokracia i korupcia

25.09.2017, 12:40
Autor:
TASRTASR
Index podnikateľského prostredia sa na Slovensku v druhom štvrťroku zhoršilo.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v druhom štvrťroku tohto roka zhoršilo najvýraznejšie za posledné tri kvartály. Podnikatelia vnímajú negatívne najmä uplatňovanie rovnosti pred zákonom či vymáhateľnosť práva. Kriticky hodnotia aj funkčnosť súdnictva. Ukázal to najnovší Index podnikateľského prostredia, ktorý pravidelne zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Index klesol na 49,6 bodu, oproti poslednému hodnoteniu sa znížil o 2,22 percenta. Najnegatívnejšiu známku od podnikateľov si vyslúžil indikátor týkajúci sa uplatňovania princípu rovnosti pred zákonom. Pokles zaznamenali aj indikátory týkajúce sa vymáhateľnosti práva a funkčnosti súdnictva či funkčnosti politického systému v štáte.

Protesty rezonujú 

Podnikatelia negatívne vnímajú aj úroveň korupcie na úradoch, keď index klesol najviac od 3. kvartálu 2015. Protikorupčná rétorika vlády sa tak podľa PAS míňa účinku, keďže vnímanie korupcie zo strany podnikateľov je stále vyššie. Z týchto oblastí v druhom štvrťroku 2017 v spoločnosti zarezonovali najmä protikorupčné protesty organizované študentmi, žiadosti o odstúpenie niektorých ministrov, ako aj správa o stave Slovenskej republiky prednesená prezidentom, ktorá poukazovala na nevyriešené korupčné kauzy.

"Index odhalil aj fakt, že stále rastúcim problémom podnikateľov je i nedostatok pracovnej sily," uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Odrazilo sa to na historicky najvýraznejšom zhoršení položky týkajúcej sa kvality a dostupnosti výrobných vstupov a pracovnej sily.

Politik na čele nezávislého úradu 

Výrazný bol aj pokles hodnoty ukazovateľa zameraného na funkčnosť politického systému. Dostal sa na najnižšiu hodnotu od začiatku roka 2013. Podľa PAS to mohlo spôsobiť odporučenie a neskoršie zvolenie poslanca strany Smer-SD Ľubomíra Jahnátka za predsedu nezávislého Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

"Sklamali sa tým očakávania verejnosti po škandále so zvyšovaním cien energií, že do tejto funkcie sa dostane nezávislý odborník, nie politický nominant. Pochybnosti rozvírili aj voľby šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá sa musela opakovať najmä pre pochybnosti o odbornosti kandidáta spájaného so stranou Most-Híd," uviedla aliancia.

Byrokratický a neefektívny štát

Najnegatívnejšiu hodnotu za posledných 7 rokov s jednou výnimkou dosiahla položka týkajúca sa výskytu hospodárskej kriminality a organizovaného zločinu. Podnikatelia vnímajú túto hrozbu vo väčšej miere, čo mohli ovplyvniť medializované podozrenia z vyplatenia podvodných vratiek DPH a nedôsledného postupu daňových a policajných zložiek voči podvodníkom. Vysoko negatívne hodnotenie majú tradične aj položky ako byrokracia a efektívnosť hospodárenia štátu.

Určité zmiernenie hodnotenia nastalo v oblasti pracovnoprávnej legislatívy a stálosti právnych predpisov. Tieto položky podnikatelia stále vnímajú negatívne, indikátor zameraný na zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov sa však zhoršuje už len podobne rýchlo ako v období rokov 2011 až 2012. "Pravdepodobne je to trvalejší trend, k zmierneniu negatívneho hodnotenia došlo už aj v prvom kvartáli, aj keď k zlepšovaniu zrozumiteľnosti zákonov má Slovensko ešte ďaleko," doplnila PAS.

Podnikatelia však vnímajú pozitívne zmeny v používaní virtuálnej registračnej pokladnice, kde sa využitie liberalizuje a rozširuje na väčší okruh používateľov, či prístup k finančným zdrojom. Naopak, veľmi negatívne je hodnotený prijatý zákon o kolektívnom vyjednávaní, ktorý prenáša záväznosť kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa aj na ostatných zamestnávateľov bez ich súhlasu.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-21 21:30:50 - Feat.: - Title: Hlavné americké akciové indexy uzavreli na druhý deň za sebou na rekordoch 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:18