Ivo NesrovnalTASR
StoryEditor

Poslanci vyzvali Nesrovanala, aby nesúhlasil so žiadosťami o významné investície od J&T a HB Reavis

28.09.2017, 19:32
Autor:
TASRTASR
HB Reavis a J&T Real Estate pre svoje investičné projekty žiadajú štát o udelenie štatútu významnej investície.

Bratislavskí mestskí poslanci požiadali dnes primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby nevydal súhlas so žiadosťou o udelenie štatútu významnej investície pre projekt spoločnosti J&T Real Estate - Spojená Bratislava a pre projekt HB Reavis - Stanica Nivy. Poslanci taktiež chcú, aby primátor dôsledne trval na dodržiavaní zákona o miestnom poplatku za rozvoj pre všetky developerské a stavebné projekty v Bratislave bez výnimky.

Projekty Stanica Nivy a Spojená Bratislava mali dnes predstaviť na zastupiteľstve hlavného mesta obaja developeri. Mestskí poslanci ale tento bod odmietli zaradiť do programu svojho dnešného rokovania. Viacerí to odôvodnili tým, že projekty mali byť najprv predstavené na všetkých dotknutých komisiách a až následne mali putovať do mestského zastupiteľstva.

HB Reavis a J&T Real Estate pre tieto svoje investičné projekty žiadajú štát o udelenie štatútu významnej investície. Štát posudzovanie žiadostí ešte neukončil. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) však v minulosti avizoval, že rozhodnutie o udelení štatútu bude podmienené súhlasom zo strany mesta a dotknutých mestských častí.

Nesrovnal v stredu (27.9.) povedal, že tieto projekty sú natoľko veľké, že by v prvom rade mali odznieť na pôde mestského zastupiteľstva. "Už boli nejaké prezentácie pre poslancov, ale myslím si, že to má byť mesto, ktoré má mať v tomto iniciatívu, a preto som požiadal oboch investorov, aby prišli a predstavili svoje projekty, vysvetlili im, v čom sú pre Bratislavu výhodné," vysvetlil.

Tieto investície musia podľa jeho slov zapadať do urbanistickej a dopravnej koncepcie hlavného mesta, rovnako aj do ochrany životného prostredia. Pozitívne či negatívne stanovisko mestského zastupiteľstva k týmto projektom chce následne adresovať Pellegrinimu. Predpokladá však, že pre štát toto stanovisko nebude právne záväzné. Nesrovnal už v minulosti uviedol, že o schválení štatútu významnej investície rozhoduje vláda, nie mestské zastupiteľstvo.

HB Reavis, ktorý stojí za projektom Stanica Nivy, sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. V rámci konceptu Spojená Bratislava chce developer preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:26