StoryEditor

Najvyšší súd rozhodol v prospech FNM

19.12.2004, 23:00

Najvyšší súd Slovenskej republiky v prvej polovici tohto mesiaca v plnom rozsahu potvrdil rozsudky Krajského súdu v Bratislave z januára tohto roku a Fond národného majetku nemusí vyplatiť úroky z omeškania za dlhopisy FNM spoločnosti Jojan Consultants Limited (JCL). HN o tom informovala hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová.
Žalobné návrhy JCL proti FNM boli tak Najvyšším súdom v plnom rozsahu zamietnuté. JCL v nich žalovala fond o zaplatenie údajných úrokov z omeškania, ktoré mali vzniknúť oneskoreným vyplatením dlhopisov fondu počas roku 2001. Celkovo išlo o 42 pojednávaní, pričom pri každom išlo o balík postúpených údajných pohľadávok za oneskorené vyplatenie v celkovej výške približne 100 000 korún.
Proti týmto rozsudkom už nie je možné odvolanie. "Postup Najvyššieho súdu je len dôkazom toho, že fond postupoval v súlade so zákonom pri vyplácaní dlhopisov," uviedol pre HN prezident FNM Jozef Kojda.
Týmto nie sú však ukončené ešte všetky spory o domáhaní sa úrokov z omeškania na FNM, ale len tá časť z nich, o ktorých už bolo rozhodnuté na prvostupňovom súde, teda na Krajskom súde v Bratislave.
Termín splatnosti dlhopisov fondu, ktoré v hodnote 10 000 korún získali občania namiesto zrušenej druhej vlny kupónovej privatizácie, bol do konca roka 2000. Ďalší zákon určil, že fond ich musí vyplatiť do konca roka 2001. Spoločnosť JCL sa však domnievala, že tým nezanikol nárok na výplatu úrokov z omeškania. Od občanov skupovala pohľadávky zo začiatku po 200 a neskôr po 100 korún. Ročný úrok z omeškania podľa firmy dosahoval v roku 2001 výšku 17,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 16:15