Generálny riaditeľ Dôvery Martin KultanTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Dvetisíc lekárov nemá uzatvorené zmluvy. Úrad preveruje poisťovňu Dôvera

03.10.2017, 18:00
Skúma, či nemajú výpovede lekárov dopad na verejnú minimálnu sieť zdravotnej poisťovne.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal preverovať situáciu v súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera. Približne 2-tisíc ambulancií s ňou totiž od pondelka nemá uzatvorené zmluvy, čo by mohlo mať vplyv na minimálnu sieť, ktorú musí mať zazmluvnenú zo zákona. Iniciatívu úradu potvrdila HN jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

Ak poisťovňa podmienku naozaj nesplnila, hrozí jej napríklad peňažný trest, vypracovanie Ozdravného plánu či nútená správa. Dôvera je však podľa PR manažéra Mateja Štepianskeho presvedčená, že toto kritérium spĺňa, aj napriek súčasnému problému.

Niektorí neošetrovali
Lekári budú o zmluvách rokovať s poisťovňou aj dnes v podvečerných hodinách. Podľa legislatívy by situácia mala znamenať, že poistenci Dôvery by si vyšetrenia platili z vlastného vrecka, obidve strany sa však minulý týždeň dohodli, že k takejto situácii zatiaľ nedôjde.

V poobedňajšej relácii Slovenského rozhlasu Z prvej ruky však predstaviteľ poisťovne Marián Faktor uviedol, že zaznamenali prípady, kde pacientov ošetriť odmietli alebo si od nich pýtali peniaze. HN/Zuzana Matuščáková

HN situáciu sledovali aj v jednej z ordinácií, ktorá bola od pondelka v nezmluvnom vzťahu. V ambulancii Edity Hlaváčkovej v Karlovej Vsi však prebiehalo všetko tak, ako minulý týždeň, keď zmluva podpísaná bola.

„Nič som u lekárky neplatila a normálne mi predpísala aj lieky,“ povedala jedna z pacientok Miroslava Mazániková, ktorá je poistenkyňou Dôvery. Na nezmluvný vzťah ju upozornila až včera ráno iná lekárka, ktorú navštívila.

Pacienti zisťujú situáciu
Nie všetci pacienti sú však pokojní. „Hneď v pondelok sa mi do ordinácie ozvali takmer všetci poistenci Dôvery, ktorí boli na tento týždeň objednaní,“ povedala Hlaváčková.

Niektorí preverovali situáciu, no mnohí z tých, ktorí majú prísť koncom týždňa chceli skoršie vyšetrenie, keďže nevedeli čo ich čaká. Hlaváčková je predsedníčkou predstavenstva Zväzu ambulantných poskytovateľov a o lekároch, ktorí by pacientov ošetriť odmietli alebo pýtali peniaze, nevie.

Sporné kritériá
Dôvodom sporu sú, ako tvrdia lekári, nedostatočné platby od poisťovne. „Najčastejšie vyšetrenie u špecialistov je kontrolné vyšetrenie, kde je zahrnuté všetko od objednania pacienta, vypísania papierov, anamnézy či vyhodnotenie stavu a dostaneme za to necelých päť eur,“ uvádza príklad Hlaváčková.

V takomto režime podľa nej nie je možné pokračovať. Dôvera však vysvetľuje, že keďže je známy rozpočet a prostriedky s ktorými disponujú ich požiadavky sú nesplniteľné. „Môžeme sa prikrývať len takou perinou, na akú máme,“ uviedol v relácii RTVS Faktor.

Lekárom tiež nesúhlasia s podmienkami, ktorými chce poisťovňa navýšenie platieb podmieniť. Pre svojich poistencov chce napríklad objednanie na konkrétny čas, vyšetrenie u špecialistu do troch týždňov či zníženie predpisovania liekov pri určitých diagnózach. Na takýchto kritériách sa už dohodli s Asociáciou súkromných lekárov a združením Zdravita. Podľa predsedu predstavenstva Zväzu Mariána Kollára však môžu mať niektoré z opatrení negatívny dopad na pacienta.

„Tieto ustanovenia nás nútia k tomu, že ak si chceme zarobiť, musíme vyšetrovať pacienta čo najmenej a predpisovať lieky by sme rovnako mali čo najmenej“. Dôvera je ochotná od niektorých opatrení upustiť, no nie od všetkých. Odvoláva sa pritom aj na vyjadrenie Protimonopolného úradu, ktorý konštatoval, že navýšenie platieb bez kvalitatívnych podmienok môže viesť k tomu, že lekári nebudú motivovaní zdravotnú starostlivosť zlepšovať.

Viac od všetkých
Viac peňazí pritom chcú pritom lekári od všetkých troch poisťovní. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zväz uzavrel rokovania pred necelými dvoma týždňami a prisľúbené majú takmer percentné navýšenie tento a osempercentné zvýšenie platieb budúci rok. Na takúto podmienku však pristúpili iba preto, že poisťovňa je v Ozdravnom pláne a budúci rok ešte budú rokovať. Poisťovňa však zatiaľ nekomentovala, koľko ju to bude stáť. S Union prebiehajú stretnutia tiež.

01 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-03-28 10:34:42 - Feat.: - Title: Dôvera uzavrela vlaňajšok so ziskom takmer dvadsať miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-10 13:26:40 - Feat.: - Title: Najviac ľudí dôveruje Pellegrinimu, druhá je Zuzana Čaputová. Fico má väčšiu dôveru ako Šimečka (prieskum) 05 - Modified: 2024-02-09 12:42:50 - Feat.: - Title: Predpisov na lieky prekvapivo ubudlo, je za tým dianie v najväčšej poisťovni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:07