StoryEditor

Miklošovci predbehli Ruska v tvorbe stratégie

18.11.2004, 23:00
O vypracovanie dokumentu o dlhodobom smerovaní slovenskej ekonomiky sa snažia už tri inštitúcie. Od začiatku roka sa na ministerstve hospodárstva stretáva poradný tím ministra Pavla Ruska. Má pripraviť Národohospodársku stratégiu. Na ministerstve financií sa od leta zase iný tím zamýšľa, ako by mohol štát podporiť konkurencieschopnosť ekonomiky.

Pred týždňom na stretnutí s priemyselníkmi vyzval prezident Ivan Gašparovič, aby sa pričinili o spracovanie národnej koncepcie rozvoja ekonomiky. Tí však prezidentovi odkázali, že by ju mala vypracovať Slovenská akadémia vied.
Názory na to, čo by mal dokument obsahovať, sa rôznia. Dokonca liberálna časť podnikateľov reprezentovaná Združením podnikateľov považuje za rozhodujúce udržanie doterajšieho reformného rámca pred úsilím o prijatie nejakej veľkolepej stratégie. Podľa prezidenta združenia Jána Oravca ide o to, aby vláda rôznymi regulačnými opatreniami nezhoršovala podnikateľské prostredie, preto vyjadril obavy z vytvorenia environmentálneho fondu. Podľa hovorcu ministra hospodárstva Maroša Havrana by sa stratégia z dielne rezortu mala dať na pripomienkovanie v januári, potom pôjde do vlády. Na zasadaniach tímu býva osobne minister Rusko. Stratégia bude obsahovať čiastkové politiky, každá bude načrtnutá na štyroch stranách v rovnakej štruktúre. Pred dokončením je šesť politík z celkového počtu 10.
Na Slovensku stále stoja proti sebe reprezentanti dvoch koncepcií, odvetvovej a systémovej. "Mám zlý pocit z prístupu Ruskovho tímu, ktorý pripravuje úzko odvetvovo zamerané substratégie," Povedal HN štátny úradník, ktorý si nepraje byť menovaný a doplnil, že úlohou štátu nie je robiť detailné politiky pre jednotlivé odvetvia, ale vytvoriť podmienky, aby mohol čo najefektívnejšie fungovať slobodný trh.
Priemyselná politika z Ruskovej dielne je takmer hotová. Generálny sekretár Združenia podnikateľských zväzov Štefan Lednár si myslí, že by sa mala venovať predovšetkým automobilovému priemyslu, pretože môže naštartovať takmer všetky ďalšie odvetvia. Pripomína, že táto politika by mala odpovedať na otázku, ako nezostať obrovskou montážnou dielňou, ale vybudovať komplexnú infraštruktúru pre rozvoj priemyslu a zaistiť tým prosperitu národa. Oproti tomu Robert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska si myslí, že podpora investícií by mala byť viac diverzifikovaná, aby nedominoval automobilový priemysel. Aliancia však nechce participovať na príprave stratégie.
Myšlienku, že veda a vzdelávanie sú kľúčové z hľadiska dlhodobého rozvoja krajiny, preferuje aj Lisabonská stratégia ( dokument EÚ z roku 2000). To si osvojil aj tím Martina Bruncka, poradcu ministra Ivana Mikloša. Na túto ideu nadväzuje 13-stranový dokument o podpore konkurencieschopnosti. Podieľali sa na ňom odborníci z viacerých politických strán, zo štátnych inštitúcii a so súkromnej sféry. Podľa Bruncka sa treba pripraviť na obdobie, keď budú odchádzať investori, ktorí teraz pôsobia využívajúc lacnú pracovnú silu a pritom nevytvárajú vysokú pridanú hodnotu. "Ide o to, aby potom nenastal v našej ekonomike pokles," zdôraznil Bruncko.
V dokumente, ktorý zverejnia v pondelok, sa konštatuje, že treba dokončiť prebiehajúce štrukturálne reformy a vrhnúť sa na znalostnú ekonomiku.

Tá je charakterizovaná štyrmi oblasťami:
- vzdelávanie
- rozvoj informačnej spoločnosti
- veda, výskum a inovácie
- zlepšovanie podnikateľského prostredia

Sektory z Národohospodárskej stratégie pred dokončením
Priemysel
Suroviny
Energetika
Doprava
Veda a technika
Informatika
Podľa neoficiálnych informácií sa pripravuje ešte agropolitika,
menová politika a politika ľudských zdrojov
Zdroj: MH SR

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 09:42