StoryEditor

Krátke správy

17.12.2002, 23:00

Agentúra Moody's Investors Service včera zvýšila rating Ruska zo stupňa Ba3 na Ba2. Odôvodnila to rastom devízových rezerv a znížením rizika nesplácania dlhov. Podľa hodnotenia zostáva krajina pod investičným stupňom, ktorý by mu zabezpečil podstatne širší okruh investorov než je to v prípade súčasnej klasifikácie na úrovni špekulatívneho stupňa. Podľa niektorých analytikov je sklamaním, že ruský rating nebol zvýšený o dva stupne.
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zvýšila rating vkladov a záväzkov troch českých bánk, a to Českej sporiteľne (ČS), ČSOB a Komerčnej banky (KB). K zvýšenému ratingu prispela najmä veľkosť a podpora zahraničných vlastníkov týchto bánk. Agentúra zvýšila rating ČS na stupeň A2/P-1 a rating ČSOB a KB na A1/P-1 z predchádzajúceho stupňa Baa1/P-2, ktorý bol rovnaký pre všetky tri finančné inštitúcie. Tento krok Moody's nasledoval minulomesačné zvýšenie ratingu dlhodobých devízových záväzkov Českej republiky o tri stupne z Baa1 na A1.
Japonská Toyota Motor Corp. čaká v roku 2003 ďalší silný rok. Tretia najväčšia automobilka sveta podľa včerajšej správy predpokladá, že v budúcom roku zvýši odbyt o päť percent na 6,5 milióna vozidiel. V tomto finančnom roku pritom firma počíta s rekordným ziskom a odbytom 6,17 milióna áut. Zatiaľ čo väčšina japonská korporácia má problémy pre stagnujúcu ekonomiku a slabšie spotrebiteľské výdavky, Toyota a ostatné japonské automobilky vykazujú rekordné zisky vďaka slabšiemu kurzu jenu a lepšej pozícii na americkom trhu.
Inflácia v Taliansku v novembri podľa definitívnych údajov naďalej rástla. Ročná miera rastu spotrebiteľských cien sa zvýšila na 2,8 % z predchádzajúcich 2,7 %. Podľa merania harmonizovaného s metódou Európskej únie stúpli ceny v porovnaní s minulým mesiacom o 0,3 %. Konečné výsledky boli rovnaké ako predbežné údaje z konca novembra. K novembrovému rastu najviac prispeli ceny tovarov pre domácnosť, ale aj oblečenia a potravín.
Kurz ruského rubľa sa včera mierne znížil a v obchodovaní sa opäť angažovala centrálna banka. Kurz klesol v priemere o 0,61 kopejky na 31,858 RUB/USD. V pondelok, naopak, zosilnel o 0,73 kopejky na 31,8527 RUB/USD. Obrat bol včera mimoriadne vysoký a centrálna banka vstúpila na trh v snahe zabrániť výraznejšiemu oslabeniu meny. Banka začala predávať doláre, aby z trhu stiahla nadbytok rubľov a udržala pod kontrolou inflačný vývoj. Centrálna banka aj naďalej kontroluje likviditu rubľa s cieľom mierniť krátkodobý rast inflácie na konci roku.
Britská banka HBOS Plc., najväčší poskytovateľ hypotekárnych úverov v krajine, očakáva za rok 2002 zisk pred zdanením 3,051 až 3,320 mld. GBP. Zisk banky pred zdanením sa tak zvýšil z minuloročných 2,835 mld. GBP. Domáce banky poskytujúce hypotekárne úvery nemusia čeliť obavám investorov pred rastúcim objemom zlých úverov v Latinskej Amerike a rizikám investičného bankovníctva, preto priťahujú investorov. Banka očakáva aj v minulom roku zisk, ktorý splní očakávania analytikov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 23:25