StoryEditor

Samosprávy budú môcť byť v mínuse

06.10.2005, 00:00
Obce a samosprávne kraje budú môcť od nasledujúceho roka hospodáriť v červených číslach. Ráta s tým novela zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorú včera schválila vláda.

Obce a samosprávne kraje budú môcť od nasledujúceho roka hospodáriť v červených číslach. Ráta s tým novela zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorú včera schválila vláda. Terajšia legislatíva deficitné hospodárenie samospráv pripúšťa iba v kapitálových rozpočtoch, z ktorých sa platia investície. Novela umožní mať deficit aj v bežnom hospodárení. Ale za jasných podmienok.
"Budú môcť mať deficit, len ak sa v predchádzajúcom roku dostanú do prebytku, pretože nevyčerpali dotáciu zo štátneho rozpočtu alebo peniaze z eurofondov," vysvetľuje nové pravidlá vedúci oddelenia rozpočtovej regulácie a analýz financovania územnej samosprávy na ministerstve financií Jozef Mikš. Deficit v danom roku teda nemôže byť vyšší ako prebytok z predchádzajúceho. "Nepôjde o reálny, ale iba účtovný deficit," dopĺňa Mikš.
Ministerstvo financií, ktoré je autorom novely, teda zmenou nezmäkčuje pravidlá hospodárenia samosprávy. Skôr naopak. Ďalšia zmena, ktorú vláda v novele schválila, totiž sprísňuje povinnosti v nútenej správe. Obce podľa návrhu nebudú môcť v čase nútenej správy rozbiehať nové investície. "Pokiaľ sú obce v nútenej správe, mali by všetky svoje voľné zdroje použiť na to, aby znížili zadlženosť, a nie na rozbeh nových rozvojových programov," povedal Mikš. Výnimkou je investícia, na ktorú získajú dotáciu zo štátneho rozpočtu, alebo taká, na ktorú už existujú zmluvy, uzavreté ešte pred zavedením nútenej správy.
Ak si obec nevyrieši finančné problémy a prejde v nútenej správe do ďalšieho roka, čaká ju podľa novely zvyšovanie miestnych daní. Alebo musí zaviesť chýbajúce dane, ak nevyberá všetky, ktoré umožňuje zákon. Nútenú správu teda občania pocítia aj vo svojich peňaženkách. "Nemôžu sa tváriť, že sa ich finančné problémy obce netýkajú," zdôrazňuje Mikš. Starosta a poslanci budú niesť zodpovednosť za vyššie dane. "Ak privedú obec do nútenej správy, musia niesť za to zodpovednosť," povedal regionálny analytik MESA 10 Jaroslav Pilát. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska novela zlepšuje platný právny stav. "Nebudeme chrániť tie obce a mestá, ktoré sa vlastnou vinou alebo neopatrnosťou dostali do problémov," povedal podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:38