StoryEditor

Sociálne rozdiely sa prehlbujú

16.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Podľa Svetovej banky sa v krajinách strednej a východnej Európy prehlbujú sociálne rozdiely. A to aj napriek úspešnému prechodu na trhové hospodárstvo a pokročilému hospodárskemu blahobytu. Vyplýva to zo včera zverejnenej štúdie banky o chudobe, raste a nerovnosti.
V porovnaní s 90. rokmi sa v tomto regióne síce chudoba zmenšila. Vtedy žilo v chudobe okolo 20 percent ľudí. V rokoch 1998 až 2003 ich počet klesol na 12 percent. Napriek tomu stále žije v tomto regióne v chudobe viac než 60 miliónov ľudí a viac než 150 miliónov na hranici chudoby
Banke robí starosti aj pomalý pokrok pri znižovaní chudoby. Poľsko patrí v tomto regióne k málo krajinám, v ktorých aj napriek výraznému nárastu priemerného životného štandardu počet chudobou ohrozených ľudí stúpol. K zvyšovaniu sociálnych rozdielov prispieva predovšetkým nezamestnanosť. Pri transformačnom procese v Poľsku viac pracovných miest zaniklo, než bolo vytvorených. Riziko chudoby v krajine stúpa aj vďaka nerovným príležitostiam na získanie vzdelania v spoločnosti a v rozličných regiónoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 14:02