StoryEditor

Výrobcovia nápojov si horúce leto chvália

29.06.2006, 00:00
Letné počasie s vysokými teplotami vzduchu robí radosť výrobcom nealkoholických nápojov i piva aj ich predajcom. Spotrebitelia míňajú na nápoje oveľa viac peňazí ako na jar či v jesenných mesiacoch.

Letné počasie s vysokými teplotami robí radosť výrobcom nealkoholických nápojov a piva, ako aj ich predajcom. Spotrebitelia míňajú na nápoje oveľa viac peňazí ako na jar či v jesenných mesiacoch. Výnimkou nie sú ani reštaurácie, kaviarne, krčmy či bufety na kúpaliskách, pretože smäd zákazníkov napĺňa viac ako inokedy aj ich pokladnice.
Podľa Moniky Dulebovej, výkonnej riaditeľky Asociácie výrobcov nealko nápojov a minerálnych vôd, si ľudia oproti minulosti oveľa viac uvedomujú, že dodržiavanie pitného režimu je v lete nevyhnutnosťou.
V predajniach idú najlepšie na odbyt minerálne vody a sýtené nealkoholické nápoje, o niečo menší nárast zaznamenávajú producenti pri džúsoch a ovocných šťavách. Predaj sýtených nápojov spoločnosti Walmark sa v horúcich dňoch na slovenskom trhu zvyšuje oproti bežným dňom až o 30 percent. Aj keď stúpa spotreba džúsov, výkyvy predaja tejto kategórie nápojov dosahujú len približne 10 percent. Šéf obchodného systému COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček tvrdí, že predaj džúsov nekopíruje teplotu. V bratislavských predajniach v júni medziročne, ale ani v porovnaní s tohtoročným májom, odbyt nestúpol. Predaj sýtených nealkoholických nápojov bol však výrazne vyšší, oproti júnu 2005 o 23 percent a oproti studenému máju tohto roku až o 26 percent. Zvýšený predaj sýtených nápojov počas slnečných dní potvrdzuje aj Coca-Cola Beverages Slovakia.
Enormný nárast záujmu o pivo v týchto dňoch pociťuje topoľčiansky Topvar. "Na takéto leto sme čakali," neskrýva radosť Jozef Nemec z marketingu firmy. Dodáva, že počas dní s 30-stupňovými teplotami je predaj piva až o 100 percent vyšší ako v dňoch, keď je chladnejšie. Vďaka horúcim dňom pritom vzrastá nielen predaj fľaškového piva v obchodnej sieti, ale aj konzumácia čapovaného piva v reštauráciách, baroch, krčmičkách či na kúpaliskách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 06:40