StoryEditor

Dlhšia práca? Výnimka asi zostane

03.06.2005, 00:00
Ministri práce a sociálnych vecí sa včera v Luxemburgu nedohodli na zrušení výnimky, ktorá umožňuje zamestnancom pracovať viac ako 48 hodín týždenne. Pre HN to včera uviedol zástupca veľvyslanca SR v Bruseli Juraj Nociar.

"Dohoda sa nedosiahla a rozhodlo sa, že návrh sa vráti do pracovných skupín, aby ho prepracovali," povedal Nociar.
Návrh novely smernice o pracovnom čase, ktorý včera komisár Vladimír Špidla predložil ministrom práce a sociálnych vecí, bol kompromisom medzi požiadavkami Európskeho parlamentu a tým, čo presadzovala komisia. Tá pôvodne navrhovala, aby výnimka zostala v platnosti s tým, že dohodu o dlhšom ako 48-hodinovom pracovnom čase by so zamestnávateľom nerobil zamestnanec, ale odbory. Po pripomienkach Európskeho parlamentu novelu zmenila. Navrhla výnimku zrušiť. Zároveň ponechala členským štátom možnosť požiadať o predĺženie jej platnosti. "Je tam veľa nevyjasnených vecí - nevie sa, za akých podmienok a na aké obdobie by mohla Európska komisia platnosť výnimky predĺžiť," poznamenal Nociar.
Zatiaľ to vyzerá tak, že odporcovia výnimky, medzi nimi najmä Francúzsko a škandinávske krajiny, úspešní nebudú. Na zachovanie výnimky stačí v rade ministrov získať tzv. blokujúcu menšinu odporcov, čo je minimálne 90 hlasov. Táto skupina má podľa Nociara dostatočný počet hlasov, aby zablokovala kompromisný návrh. Konečné hlasovanie je zatiaľ v nedohľadne. "Nepredpokladám, že v najbližších mesiacoch sa bude v rade ministrov o novele hlasovať," dodal Nociar.
K zástancom výnimky patrí okrem Veľkej Británie, Nemecka či Poľska aj Slovensko. "Nemôžeme prijať obmedzenie, ktoré by malo negatívny dosah na náš trh práce, ekonomický rast a zároveň by znamenalo, že pracovníci by nemohli robiť viac ako by im predpisovala takáto norma," povedala radkyňa pre sociálnu politiku a zamestnanosť v Stálej misii SR v Bruseli Mária Nádaždyová.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dokážeš všetko, čo chceš!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:59