StoryEditor

Recyklácia opotrebovaných pneumatík nutnosťou

23.06.2006, 00:00
Ekologický problém s opotrebovanými pneumatikami majú v súčasnosti prakticky všetky krajiny s rozvinutou automobilovou dopravou. Ich recyklácia sa ukazuje byť nutnosťou. Nie náhodou sa odborná verejnosť čoraz intenzívnejšie zaoberá efektívnym zhodnocovaním, prípadne zneškodňovaním tohto materiálu.

Ekologický problém s opotrebovanými pneumatikami majú v súčasnosti prakticky všetky krajiny s rozvinutou automobilovou dopravou. Ich recyklácia sa javí ako nevyhnutnosť. Nie náhodou sa odborná verejnosť čoraz intenzívnejšie zaoberá efektívnym zhodnocovaním, prípadne zneškodňovaním tohto materiálu. Logickým riešením problému je konverzia celej hmoty ojazdenej pneumatiky na jej pôvodné suroviny. Toto bolo cieľom mnohých recyklačných snáh. Myšlienka spracovania opotrebovaných pneumatík viedla spoločnosť ISO & spol., s. r. o., Liptovský Mikuláš podľa slov jej technického riaditeľa Ing. Jozefa Mateja k návrhu projektu, ktorý úspešne realizovala s podporou Recyklačného fondu.
S pomocou poskytnutých prostriedkov zakúpila mobilné zariadenie EXTEC 3600 na spracovanie opotrebovaných pneumatík. Skúšobná prevádzka mobilnej linky v priestoroch bývalého závodu EKO Beluša dopadla dobre. Počas nej sa zaškolila obsluha. Začali sa práce na zariadení, pomocou ktorých sa overila jeho deklarovaná kapacita. V nasledujúcich mesiacoch sa produktivita spracovania postupne zvyšovala. Dosiahnuté výsledky ukázali, že mobilná linka pri jej efektívnom využití je schopná mesačne spracovať okolo 1 000 ton opotrebovaných pneumatík. Potvrdzuje to aj stav zníženia objemu skládky EKO Beluša. V roku 2005 tu spracovali vyše 7 000 ton opotrebovaných osobných a nákladných pneumatík, čo je viac ako dvojnásobok ich záväzku voči Recyklačnému fondu na rok 2005. Tento výsledok podľa Mateja viac ako čokoľvek iné dokumentuje zodpovedný prístup pracovníkov firmy ISO & spol., s. r. o., k realizácii projektu. Spoločnosť sa okrem zhodnocovania opotrebovaných pneumatík venuje aj ich zberu a zvozu do vlastných zberných miest. Na odobraté množstvo opotrebovaných pneumatík vydá potvrdenie o zhodnotení pre Recyklačný fond.
Efektívnym využitím mobilného zariadenia EXTEC 3600 sa dá výrazne redukovať plocha skládok s opotrebovanými pneumatikami pred ich spracovaním. Vyrobené rezky sú vstupnou surovinou pre ďalšie technológie v reťazci spracovania opotrebovaných pneumatík. Súčasne to umožňuje efektívnejšiu prepravu zo zberných miest k finálnemu spracovateľovi. To sa priaznivo prejavuje na životnom prostredí, napríklad v dôsledku zníženia spotreby pohonných látok a tým i produkcie exhalátov. Veľkoobjemovým návesom je možné prepraviť 7 -- 10 ton opotrebovaných pneumatík v závislosti od ich druhu a veľkosti, po spracovaní mobilným zariadením je to 23 -- 25 ton. V neposlednom rade sa to tiež prejaví na cenách výrobkov z recyklovanej suroviny a rentabilite celého procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:33