StoryEditor

Lesníci si údajne vybrali predražený systém

Lesy SR by mali zaplatiť za nový informačný systém 325 miliónov korún napriek tomu, že do tendra na jeho výber sa prihlásili firmy s rádovo nižšími ponukami. Tie mali byť výhodnejšie nielen v oblasti nákupnej ceny systému, ale aj jeho obsluhy a údržby.

Lesy SR by mali zaplatiť za nový informačný systém 325 miliónov korún napriek tomu, že do tendra na jeho výber sa prihlásili firmy s rádovo nižšími ponukami. Tie mali byť výhodnejšie nielen v oblasti nákupnej ceny systému, ale aj jeho obsluhy a údržby. HN na to upozornil pisateľ, ktorý si neželá zverejnenie svojho mena.
Na otázku, odkiaľ zoberie podnik financie na nový systém, hovorca Lesov SR Peter Gogola odpovedal, že to má v pláne investícií. Podnik dosahuje ročné obraty niekoľko miliárd korún.
Víťazom výberového konania, ktoré sa údajne na zásah ministerstva pôdohospodárstva muselo opakovať, sa nakoniec stala spoločnosť SAP Slovensko. Tá ho má zaviesť do začiatku budúceho roka. Vyžiada si to vybudovanie zložitého komunikačného spojenia, ktoré pohltí ďalšie desiatky miliónov.
Pritom "česká firma Ha-Soft Brno ponúkla Lesom SR za 50 miliónov korún komplexný lesnícky informačný systém, vyvinutý a dlhé roky zdokonaľovaný pre lesnícke firmy a organizácie", uvádza sa v liste, ktorý však nespomína, že české lesy ešte používajú ďalšie dva systémy. Peter Krnčok zo spoločnosti SAP Slovensko sa k obsahu listu nevyjadril.

Ministerstvo odmieta podozrenia
Súťažné návrhy prihlásilo v opakovanom tendri päť firiem, ktoré ponúkali informačný systém SAP, zameraný hlavne na obchodné operácie a určený najmä pre výrobné podniky v oblasti priemyselnej produkcie. Spoločnosť Ha-Soft Brno túto podmienku nesplnila, preto ju vyradili.
Podľa pisateľa však do výberového konania neprimeraným spôsobom zasiahlo vlani aj ministerstvo pôdohospodárstva. "Prvé výberové konanie Lesy SR vlani zrušili, pretože komisia odporučila za víťaza celkom iného dodávateľa, ako si predstavovalo ministerstvo pôdohospodárstva či skôr minister Zsolt Simon," píše sa ďalej v liste. Gogola potvrdil, že na jeho odporučenie skutočne tender zrušili. Stalo sa to najmä kvôli "prehodnoteniu väzieb ekonomickej mzdovej časti informačného systému na informačné systémy vládnych inštitúcií", uviedol. Konateľ eseročky Ha-Soft Bohumír Handlar však tvrdí, že aj ich systém, ktorý majú Lesy ČR, bez problémov komunikuje so všetkými informačnými systémami vyššej úrovne vrátane SAP-u.
"Ministerstvo pôdohospodárstva ani minister nikdy nezasahovali do výberu dodávateľa," upozorňuje hovorkyňa rezortu Katarína Czajliková. Jediným krokom Zsolta Simona bol podľa nej list z 22. apríla 2005, ktorý zaslal vtedajšiemu generálnemu riaditeľovi Lesov SR Karolovi Vinšovi. Upozornil ho na zistenia, podľa ktorých priebeh obchodnej verejnej súťaže "sprevádza celý rad pochybností a nejasností, ktoré môžu spochybniť výsledok prijatý komisiou", ktorú vymenoval Vinš. Podľa Czajlikovej pochybnosti spôsobilo aj predlžovanie obchodnej súťaže.

Cena nie je jediným kritériom
Druhý tender, ktorý Lesy SR vyhlásili začiatkom januára, bol podľa hovorcu podniku Petra Gogolu zúžený len na ekonomickú časť informačného systému bez personálnej a mzdovej časti. Túto agendu upravil súčasný dodávateľ systému - firma Softip - na nový produkt, s ktorým je podnik spokojný. Oddelené boli výrobné a špeciálne lesnícke aplikácie, ktoré tiež neboli predmetom tendra. Výrobno- lesnícka časť je podľa Gogolu inovovaná a rozšírená dodávateľom lesníckeho softvéru firmou Foresta. Tvrdenia pisateľov preto považuje za jednostranné. Pri takejto investícii nikdy nie je cena jediným kritériom.
Podobný názor majú aj odborníci z IT spoločnosti, pretože ďalšie náklady si vyžaduje implementácia systému, jeho údržba a môžu existovať aj ďalšie skryté náklady. "Pri prepočte na životnosť produktu bol rozptyl v cenách prepočítaný na percentá oproti víťazovi SAP Slovensko (100 percent) nasledovný: 102, 103, 113 a 85 percent," pokračuje Gogola. Nepovedal však, ktoré firmy dosiahli tento výsledok.
"V hodnotení asi nie je uvedená Ha-Soft Brno. Lebo naše cenové relácie boli celkom iné," vysvetľuje Handlar. Ich cena bola 46 miliónov korún, pričom malo ísť o konečnú sumu.

Obava zo zlyhania
Vinš nechce tieto udalosti komentovať. Pripúšťa však, že podnik nebol dobre pripravený na výber systému. Najdôležitejšie však podľa neho bolo, že žiadny iný z operačných systémov nevedel garantovať spoľahlivosť na začiatku každého mesiaca - v čase uzávierok. "Jedine SAP dával nespochybniteľné garancie, že dokáže fungovať medzi prvým a piatym dňom v mesiaci, keď s ním bude v podniku pracovať najviac ľudí," dodal pre HN exriaditeľ.
"Asi nebol celkom v obraze. Lebo keby vedel, že Lesy ČR, ktoré sú podstatne väčším podnikom ako Lesy SR, bez problémov využívajú náš systém, tak by to nehovoril," reaguje Handlar.

V Lesoch ČR sú spokojní s konkurenciou

Informačný systém Lesov ČR pracuje bez problémov, uviedla jeho hovorkyňa Alexandra Křížková. Lesy ČR však nepoužívajú jednotný systém, ale kombináciu troch - od firiem Ha-Soft, PDS a Intergraph, pričom veľká časť programového vybavenia je šitá podniku na mieru. Na jeho fungovaní sa podieľa aj spoločnosť Oracle, najvážnejší konkurent SAP.
Za celý informačný systém nezaplatili Lesy ČR ani 100 miliónov českých korún, pričom náklady si rozložili na 14 rokov. Za ďalšie prostriedky kúpili a udržujú hardvérové vybavenie. Za technickú podporu platia ročne menej ako 10 miliónov korún. Presnejšie údaje o investíciách považujú Lesy ČR za obchodné tajomstvo. Vlani mali Lesy ČR zisk pred zdanením 1,06 miliardy a v tomto roku by mal byť 0,92 miliardy. Koncom vlaňajška hospodárili na 1,355 milióna hektárov lesnej pôdy. Lesy SR hospodária približne na jednom milióne hektárov. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona v tomto roku odvedú do štátneho rozpočtu 60 miliónov korún.

SAP s firemným softvérom vedie u nás, aj celosvetovo
SAP Slovensko, dcérska firma nemeckého koncernu SAP AG, je u nás najväčším dodávateľom softvérových riešení pre riadenie podnikov a organizácií. Jej vlaňajší obrat presiahol miliardu korún a medziročne vzrástol viac ako o pätinu.
Spoločnosť SAP podľa posledného prieskumu analytickej spoločnosti IDC dominuje na trhu podnikových aplikácií aj celosvetovo, a to podielom 60,3 percenta v roku 2004. V prvom štvrťroku 2006 jej tržby z predaja nových softvérových licencií narástli o 22 percent na 528 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:04