StoryEditor

Nízky plat môžu vyrovnať zamestnanecké výhody

Ak ste nízko kvalifikovaní a nízka je aj šanca, že budete mať vysoký plat, nezúfajte. Niektorí zamestnávatelia na Slovensku svojim pracovníkom málo peňazí kompenzujú inak.
Firmy niekedy poskytujú nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Podľa minuloročného prieskumu PayWell spoločnosti PricewaterhouseCoopers na 162 spoločnostiach je takýchto zamestnávateľov viac ako polovica. Najčastejšie sa takto k extra zdravotným prehliadkam, či príspevkom na očkovanie dostanú zamestnanci bánk, strojári vo výrobe, či informatici.
Viac ako tretina firiem okrem iného svojim zamestnancom poskytuje dovolenku nad rámec Zákonníka práce. V podnikoch, kde sa nároky na dovolenku líšia podľa postavenia vo firmenej hierarchii, pripadá na vrcholového manažéra 5,5 dňa dovolenky ročne navyše. Stredný manažment v priemere oddychuje o 4,3 dňa dlhšie, než môže podľa zákona a administratívni pracovníci o 4,1 dňa.
Ak už ľudia zarábajú málo, niekedy majú šancu lacnejšie nakúpiť. Bezmála tretina spoločností v prieskume svojim zamestnancom ponúka možnosť odkúpenia vyradeného firemného majetku. To, že je vyradený pritom nemusí znamenať, že je zlý. Nábytok, počítače, mobilné telefóny, či firemné autá. To všetko môže dostať lojálny pracovník za pätinu až tretinu pôvodnej ceny.
Dnes už k bežným zamestnaneckým benefitom patrí používanie internetu v práci aj na súkromné účely a zadarmo. V priemere 31 percent firiem dokonca ľuďom prispieva na pripojenie z domu. Rovnako štedro sa zamestnávatelia správajú aj v prípade mobilov. Má ich zadarmo až 94 percent manažérov a napríklad 72 percent administratívnych pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:15