StoryEditor

Boj s daňovými únikmi získa novú zbraň

21.11.2004, 23:00
Štáty skupiny G20 prijmú nové štandardy na boj proti daňovým únikom. Ministri financií a zástupcovia centrálnych bánk skupiny sa na tom dohodli cez víkend v Berlíne. Agentúru Reuters o tom informoval zdroj z nemeckej vlády. Nové štandardy vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

"Všetci členovia G20 sa zaviazali, že medzi sebou budú uplatňovať štandardy OECD ohľadne výmeny informácií v daňových záležitostiach a budú pracovať na tom, aby sa stali celosvetovými štandardmi," povedal nemecký minister financií Hans Eichel.
Teror a pranie peňazí
Skupina G20 sa tiež dohodla na výmene informácií o daniach, aby tak mohla lepšie bojovať aj proti terorizmu a praniu špinavých peňazí. Tieto dva problémy sú podľa Eichela od medzinárodných daňových únikov neoddeliteľné a je nevyhnutné sa ich zbaviť.
Predstavitelia G20 ďalej vyzvali ázijské krajiny, aby pristúpili k väčšej flexibilite výmenných kurzov, najčastejšie sa v tejto súvislosti spomína Čína. USA má urobiť viac pre znižovanie rozpočtového deficitu, ktorý sa dnes považuje za jeden z hlavných faktorov poklesu dolára. Riziko ďalšieho rastu svetovej ekonomiky však G20 vidí hlavne vo vývoji cien ropy. Krajiny preto apelujú na podporu efektívnejšieho využívania energií a ďalšie investície do ropného sektora. Zlepšiť by sa podľa nich mala aj komunikácia medzi spotrebiteľmi a producentmi, uviedla agentúra Reuters.
Kto tvorí skupinu
Skupina G20 vznikla pred piatimi rokmi ako reakcia na krízu ázijských finančných trhov. Jej členmi sú priemyselne vyspelé krajiny i štáty, označované ako rozvíjajúce sa trhy, napríklad Čína, India, Rusko a Brazília. Pôvodným cieľom bola pomoc pri predchádzaní finančných kríz v dôsledku vysokého zadlženia. Po 11. septembri 2001 pribudli opatrenia proti financovaniu medzinárodného terorizmu a praniu špinavých peňazí.


Iraku odpustia 80 percent dlhu


Veriteľské krajiny, združené v tzv. Parížskom klube, sa po dlhých mesiacoch vzájomných rokovaní dohodli na odpustení 80 percent irackého dlhu. Informoval o tom v nedeľu nemenovaný zdroj z kuloárov stretnutia ministrov financií skupiny G20. Väčšina záväzkov vojnou zničeného Iraku by sa mala odpisovať do roku 2008, a to v troch etapách. V rámci prvej etapy americko-nemeckého modelu oddlženia by malo ešte v tomto roku dôjsť k okamžitému odpusteniu 30 percent dlhu. Ďalších 30 percent chcú veriteľské krajiny odpísať v spojení s pripravovaným novým programom Medzinárodného menového fondu. Zostávajúcich 20 percent by malo byť odpísaných v závislosti od úspešnosti programu MMF. Pohľadávky Parížskeho klubu voči Iraku sú približne 42 miliárd dolárov. (TASR, SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:49