StoryEditor

Spor s ČSOB stojí stovky miliónov

26.12.2004, 23:00
Spor medzi ČSOB a ministerstvom financií stál obe strany doteraz pol miliardy korún. Tento rok je na právne služby v slovenskom štátnom rozpočte vyčlenených 190 miliónov korún. Vlani to bolo o 20 miliónov menej.

Spor medzi ČSOB a ministerstvom financií stál obe strany doteraz pol miliardy korún. Tento rok je na právne služby v slovenskom štátnom rozpočte vyčlenených 190 miliónov korún. Vlani to bolo o 20 miliónov menej.
Ako to začalo
Prípad pohľadávky ČSOB voči Slovenskej inkasnej siaha do obdobia krátko po rozdelení česko-slovenskej federácie. Česká i slovenská vláda chceli ozdraviť ČSOB. Zlé aktíva boli presunuté do Slovenskej inkasnej a Českej inkasnej, ktoré vznikli na základe medzivládnych dohôd v roku 1993. Slovenská inkasná (SI) prebrala na seba asi štvrtinu nelikvidných aktív banky za vyše 10 miliárd korún. Tri štvrtiny prešli na Českú inkasnú. Tá si svoje povinnosti k ČSOB už splnila.
Najväčšími dlžníkmi Slovenskej inkasnej sa po prevedení zlých úverov a mimobilančných položiek z ČSOB stali bývalé podniky zahraničného obchodu ako Technopol, Chirana, Martimex, Avex či Slovart. Za postúpené aktíva zaplatila SI peniazmi, ktoré si požičala od ČSOB. Dlh voči nej mala splácať podľa splátkového kalendára v rokoch 1995 až 2003 práve z vydobytých pohľadávok. Nesplácala, lebo nemala z čoho. Podniky, od ktorých mala vymáhať pohľadávky, už boli v konkurze alebo sa doň neskôr dostali.
Zaplaťte do siedmich dní
Ministerstvo financií napriek tomu nebolo ochotné prevziať na seba záväzky SI voči banke, ako to malo vyplývať z konsolidačnej zmluvy. Tvrdilo, že k niektorým úverom, ktoré sú v SI, neexistuje riadna dokumentácia. ČSOB začala účtovať sankčné úroky za nesplácanie. Situácia sa postupne vyhrotila a banka vyzvala v apríli 1997 SI a ministerstvo, aby podľa zmluvy o základných princípoch finančnej konsolidácie ČSOB okamžite zaplatili celú spornú sumu aj s úrokmi a zmareným ziskom do siedmich dní. Išlo zhruba o 13 miliárd korún. Ministerstvo ani SI záväzok neuhradili. Po uplynutí lehoty sa tak ČSOB obrátila na Medzinárodné stredisko pre riešenie sporov z investícií vo Washingtone ( ICSID).
Pokus o konkurz
Prvé pojednávanie pred ICSID sa uskutočnilo v januári 1999. Medzitým sa pohľadávka zvyšovala, do roku 1998 narástla na 17 miliárd korún. Rezort chcel zabrániť zvyšovaniu dlhu, preto podal návrh na konkurz SI, ktorý Krajský súd v Bratislave vyhlásil v máji 1998. Súd ho však po dvoch rokoch na podnet ČSOB zrušil. Nepomohlo odvolanie na Najvyšší súd SR ani sťažnosť bývalej ministerky financií Brigity Schmögnerovej na Generálnu prokuratúru.

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HVB Bank očakáva do konca roka 250 mil. Sk hypoúverov 02 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technologická odstávka v SCP SR 03 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničné fondy kupovali slovenské akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 13:54