StoryEditor

Žilinské letisko mení majiteľa

13.06.2006, 00:00
Akcie žilinského letiska prechádzajú v týchto dňoch na samosprávy. Štátu zostane 34 percent akcií a po 33 si rozdelia Žilinský samosprávny kraj a mesto. O privatizácii letiska zatiaľ v Žiline neuvažujú.

Akcie žilinského letiska prechádzajú v týchto dňoch na samosprávy. Štátu zostane 34 percent akcií a po 33 si rozdelia Žilinský samosprávny kraj a mesto. O privatizácii letiska zatiaľ v Žiline neuvažujú. "Náš podiel neplánujeme predať, chceme sa podieľať na rozvoji cestovného ruchu a ekonomickom rozvoji kraja," povedal hovorca žilinskej samosprávy Peter Kubica. Proti privatizácii je aj žilinský magistrát.
Podobný je aj postoj majiteľov ostatných malých letísk. V Piešťanoch je štruktúra akcionárov rovnaká ako v Žiline, cieľom je podľa riaditeľa letiska Františka Vargu okrem nedeľnej charterovej linky do Berlína zavedenie aspoň jednej štandardnej pravidelnej linky.
Vojenské letisko v Sliači vlastní aj prevádzkuje štát, pričom akcionármi sú aj samospráva a mesto Zvolen. "O majetkový vstup do letiska žiadame aj my, ale zatiaľ úspešní nie sme," povedal primátor Sliača Stanislav Koreň. Odvoláva sa tak na letisko v Poprade, ktoré má až štyroch akcionárov. Okrem štátu a samosprávy je popri Poprade vlastníkom aj mesto Vysoké Tatry, keďže cestujúci prilietajú do Popradu najmä kvôli návšteve našich veľhôr.
Novinkou na žilinskom letisku je ďalšia pravidelná linka do Prahy. "Od júla fungujúcu popoludňajšiu linku Českých aerolínií priemerne využíva okolo dvadsať ľudí," povedal Milan Vašanič, predseda Predstavenstva Letiskovej spoločnosti Žilina. V rámci novej linky by sa z Prahy do Žiliny prilietalo v neskorých večerných hodinách a odlietalo ráno už počas tohto leta.
O pravidelné linky zo Žiliny do Kórey prejavila záujem automobilka Kia Motors. "Kórejského investora zaujíma najmä preprava osôb a materiálu," spresnil Vašanič. Žilinské letisko však potrebuje investovať do osvetlenia dráhy, jej predĺženia z kilometra na dva, potrebný je aj kvalitný navigačný systém.
Aby mohli v Žiline pristávať aj najväčšie Boeingy, investícia by mala dosiahnuť tri štvrte miliardy korún. O peniaze sa bude letisko uchádzať z fondov Európskej únie, prispejú všetci akcionári. V minulom roku evidovalo letisko 4 522 pasažierov, čo je oproti roku 2004 takmer päťnásobný nárast. Až 70 percent cestujúcich vlani letelo do Prahy alebo z Prahy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:37