StoryEditor

Štát vymenil v SPP svojich ľudí

16.01.2006, 23:00

Ministerstvo hospodárstva mení zástupcov v Slovenskom plynárenskom priemysle. Štát vlastní v plynárňach 51-percentný podiel, manažérsku kontrolu nad podnikom majú investori Gaz de France a E.ON Ruhrgas.
Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov SPP včera schválilo personálne zmeny. Z predstavenstva bol odvolaný Rastislav Kupka, nahradil ho Miloš Kyselica, ktorý pôsobí v spoločnosti Nafta Gbely ako manažér v divízii podzemného uskladňovania plynu. Správu potvrdila hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
Z dozornej rady odvolali jej predsedu Pavla Baláža a členov Rudolfa Kvetána a Nikolaja Ponevského.
Namiesto nich zvolili Michala Jelenského, Juraja Krišťáka a Jaroslava Suchého. Jelenský tiež pôsobí v plynárenstve a Krišťáka si minister Jirko Malchárek vybral za svojho poradcu pri nástupe do funkcie.
Akcionári plynární sa včera dohodli, že predĺžia poskytovanie platených konzultácií pre SPP od spoločností blízkych zahraničným akcionárom. Pred rokom bežala diskusia, či a v akej výške majú strategickí investori poskytovať platené konzultácie spoločnosti, ktorú vlastnia. Nakoniec bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko na jar 2004 pristal na to, aby spoločnosti blízke akcionárom účtovali za poradenstvo dohromady 850 miliónov korún v rokoch 2004 a 2005.
Podľa Kršákovej sa z tohtoročného rozpočtu spoločnosti nevyčlenia ďalšie peniaze za konzultácie, iba sa presunú nevyužité peniaze na tento účel z minuloročného rozpočtu. Tie totiž nemohli byť všetky použité, lebo sa unbundling SPP neuskutočnil, hoci s ním akcionári pôvodne počítali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:32