StoryEditor

Slovenským elektrárňam hrozí konkurencia

27.09.2006, 00:00
Slovenské elektrárne môžu prísť o svoje dominantné postavenie na slovenskom trhu s elektrinou. Okrem útočiacich konkurentov spoza hraníc sa uvažuje aj o možnosti, že štát zriadi novú elektrárenskú spoločnosť.
Slovenské elektrárne môžu prísť o svoje dominantné postavenie na slovenskom trhu s elektrinou. Okrem útočiacich konkurentov spoza hraníc sa uvažuje aj o možnosti, že štát zriadi novú elektrárenskú spoločnosť.
Zvýšenie konkurencie by mohlo znamenať lacnejšiu elektrinu, najprv však treba nájsť peniaze na výstavbu nových elektrární.

Slovenskejšie elektrárne
Všetky súčasné vládne strany boli proti privatizácii elektrární talianskym Enelom. "Zdá sa, že bude veľmi ťažké obnovovať zásadnú úlohu štátu v Slovenských elektrárňach. Dozrela doba, keď treba začať budovať nové ,Slovenské elektrárne", ktoré zabezpečia to, čo štát potrebuje," hovorí najuznávanejší koaličný odborník na energetiku Tibor Mikuš.
Po odstavení dvoch blokov v Jaslovských Bohuniciach budeme odkázaní na dovoz 15 až 20 percent spotreby, priestor na výstavbu nových elektrární je teda podľa Mikuša veľký. Nevidí problém ani vo financovaní. "V energosektore je dosť peňazí. Zúčastnil som sa na mnohých rokovaniach so zahraničnými investormi, a nebola núdza o vôľu vstúpiť do tohto sektora," hovorí Mikuš. Ako si predstavuje rozloženie síl vo firme medzi štátom a zahraničnou firmou, nespresnil.
Predstavitelia Slovenských elektrární hypotetické plány odmietli komentovať, možnosť získania peňazí na nové projekty však nevidia tak optimisticky ako Mikuš.

Konkurencia z Prahy
Na Slovensku, ale aj v celej Európe, bude v najbližších rokoch treba pozatvárať množstvo elektrární, pričom spotreba rastie. Podľa predsedu Slovenskej nukleárnej spoločnosti Vladimíra Slugeňa budú v roku 2010 v Európe len traja hráči schopní vyvážať elektrinu, Francúzsko, Poľsko a Česko.
Český ČEZ k nám dováža elektrinu už dnes. Česi sa pripravujú aj na výstavbu kapacít priamo na Slovensku, už na jar to v rozhovore pre HN potvrdil šéf ČEZ-u Martin Roman. "Budeme aktívne vyhľadávať projekty nových elektrární, či už smerom k obnoviteľným zdrojom, alebo tepelným elektrárňam," povedala hovorkyňa spoločnosti Eva Nováková.

Rozvíjať jadro
Na Slovensku treba rozvíjať výrobu z obnoviteľných zdrojov a pouvažovať o výstavbe ďalších jadrových reaktorov. Ako najvhodnejšie miesta pripadajú do úvahy Mochovce, Jaslovské Bohunice a východoslovenské Kecerovce, kde sa počíta s vybudovaním ďalšej atómovej elektrárne už od čias socializmu. "Všetky tri lokality majú geologicky vhodné podmienky a prvé dve aj vybudovanú infraštruktúru," vysvetľuje Mikuš.
Taliansky Enel ešte stále nedal definitívne slovo, že dostavia tretí a štvrtý blok v Mochovciach, rozhodnutie má padnúť budúce leto. Všetko však nasvedčuje tomu, že v Ríme investíciu odklepnú. "Veríme, že tento projekt nebude dobrý len ako investícia, ale že dostavbou podporíme aj ciele vlády pri udržiavaní cien elektriny," povedal šéf Slovenských elektrární Marco Arcelli.

Výroba Slovenských elektrární (v Gwh)

2003

2004

2005

2006*

2007**

26 048 25 575 26 471 26 500 23 850
* - odhady
Po odstávke prvého bloku v Bohuniciach prídu elektrárne o desatinu výrobnej kapacity.
Pozn.: Slovenské elektrárne zabezpečujú v priemere 85 až 90 poercent spotreby. Zvyšok zabezpečujú distribútori od alternatívnych výrobcov či dovozmi zo zahraničia
Zdroj: Slovenské elektrárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:00