StoryEditor

Ruský trh: rozhoduje iniciatíva firiem

27.02.2005, 23:00
Hospodárska dohoda medzi Ruskou federáciou a Slovenskom, podpísaná počas návštevy prezidenta Putina, vytvára síce rámec vzájomných vzťahov, ale spolupráca ďalej funguje hlavne na priamych kontaktoch medzi predstaviteľmi podnikateľských kruhov

Hospodárska dohoda medzi Ruskou federáciou a Slovenskom, podpísaná počas návštevy prezidenta Vladimira Putina, vytvára len rámec vzájomných vzťahov, spolupráca však ďalej funguje na priamych kontaktoch medzi podnikateľmi. Uviedol po jej podpise šéf aparátu ruskej vlády, minister Sergej Naryškin. Dohoda nahrádza zmluvu vypovedanú slovenskou stranou po vstupe do EÚ.
Kde sú možnosti
Prekážky v spolupráci firiem nie sú podľa Naryškina v žiadnom odvetví. Sú však oblasti, v ktorých obidve krajiny tradične kooperujú a na ne by sa mal sústrediť záujem -- energetika, strojárstvo, potravinársky priemysel, vojensko-technická spolupráca. Nové možnosti sú aj pri rozvoji infraštruktúry Ruska, najmä pri výstavbe ciest, železníc, ale i bytov. "Absorpčná schopnosť ruského trhu je veľmi veľká a z toho prirodzene vznikajú nové možnosti pre biznis," konštatuje Naryškin.
Ruské ministerstvo ekonomického rozvoja a obchodu pripravuje stratégiu na lepšiu informovanosť o podmienkach podnikania s Ruskou federáciou. "Nestačí len vypracovať dobré zákony o investovaní a podnikaní, je potrebné, aby sa o podmienkach dozvedeli všetci podnikatelia," hovorí Naryškin.
Spolupráca firiem
Podnikatelia v oboch krajinách medzitým sami hľadajú cesty na lepšiu informovanosť a spoluprácu. Z iniciatívy zástupcu automobilky Lada na Slovensku Genadija Belousova vznikla Rusko-slovenská podnikateľská rada -- neformálne združenie podnikateľov obchodujúcich medzi obidvomi krajinami. S pomocou ruskej Asociácie na podporu investícií a obchodu by sa chceli sústrediť hlavne na priame kontakty podnikateľov na regionálnej úrovni.
Jedným z úspešných slovenských projektov v Rusku je spoločný podnik Matador Omskšina. "Od roku 1995, keď sme založili spoločný podnik, prešiel istý čas, testovacie obdobie našich schopností dohodnúť sa s ruskými partnermi. Medzitým sa v samotnom Rusku ekonomický vývoj stabilizoval, aj keď okolo roku 1998 boli isté problémy," spomína prezident Matadoru Púchov Štefan Rosina.
Medzivládne projekty
Po podpise dohody o hospodárskej spolupráci sa môžu obnoviť aj rokovania slovensko-ruskej medzivládnej komisie. Od jej posledného zasadnutia pred dvomi rokmi sa nahromadila agenda spoločných projektov v energetike, dodávok ropy a plynu a splácania ruského dlhu. Najväčšou ruskou spoločnosťou pôsobiacou na Slovensku v energetike je Atomstrojexport. Jej zástupca na Slovensku Kirill Morozov potvrdil záujem o spoluprácu so Slovenskými elektrárňami, ako aj s Enelom pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Najväčším prebiehajúcim projektom je modernizácia jadrových blokov V2 v Jaslovských Bohuniciach. Slovensko podľa nášho veľvyslanca v Ruskej federácii pripravuje podpis dohody o podmienkach splácania ruského dlhu v roku 2005. Najväčšou investíciou financovanou v deblokácii je výstavba Cyklotrónového centra v spolupráci s Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:25