StoryEditor

Ľudia v kružniciach sa nákazy neboja

21.02.2006, 23:00

Gabčíkovo, Bratislava (hn/Martin Odkladal)
Situácia v oblastiach Bratislavy a Gabčíkova s výskytom vtáčej chrípky je zatiaľ pokojná. Hoci ide o oblasti, ktoré veterinári obkreslili kružnicou a sú pod drobnohľadom, ľudia sa nákazy neobávajú. "Všetku hydinu máme zavretú takže sa ničoho nebojíme," hovorí pán Farkaš z obce Vojka nad Dunajom a tvrdí, že nemá strach ani z prenosu vtáčej chrípky na človeka. "Neviem si predstaviť, ako by som si odoprel dobre pečené kuriatko," dodal. Pokojnú atmosféru tak narúšajú len cestné hliadky veterinárov a policajtov, ktorí kontrolujú všetky autá, či niekto neporušuje zákaz vývozu hydiny a hydinových produktov z postihnutej oblasti.
Ako nám povedali na obecných úradoch v obciach Bodíky a Vojka nad Dunajom, zatiaľ je na dedinách pokoj. Podľa starostov majú obyvatelia všetku hydinu zavretú, čím zabránili voľnému pohybu zvierat. Toto nariadenie platí už od konca minulého roka, keď sa začali prijímať prvé ochranné opatrenia proti prípadnému šíreniu choroby. Podľa starostov je jediným problémom akurát to, že od kompetentných úradov zatiaľ nedostali žiadne aktuálne pokyny, čo majú robiť. "Posledné nariadenie sme dostali 18. novembra minulého roku. Odvtedy sa však situácia podstatne zmenila a mali byť prijaté prísnejšie opatrenia," povedal starosta Vojky nad Dunajom Jozef Varga.
Napriek zákazu voľne pustenej hydiny sa stále nájdu ľudia, ktorí v zóne výskytu vtáčej chrípky chovajú sliepky a kačice pod holým nebom. Dve takéto miesta sme našli v chatovej a záhradkárskej oblasti pri Gabčíkove smerom na obec Bodíky. V oboch prípadoch hydina nebola zatvorená. "O žiadnom zákaze neviem. Nikto nám nič nepovedal," zareagoval jej majiteľ na otázku, prečo zvieratá necháva voľne pobehovať okolo svojej chaty. "Nemám strach zo žiadnej vtáčej chrípky, takže nemám dôvod zatvárať hydinu," dodal. Podobnú odvpoveď sme dostali aj o niekoľko chát ďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:25