StoryEditor

Dodávatelia PSA sú bez peňazí

18.01.2006, 23:00
Viaceré slovenské firmy stále nemajú vyplatené faktúry, ktoré súvisia s dodávkami prác a služieb pre trnavský závod PSA Peugeot Citroën. Do problémov ich dostal krach spoločnosti Haden Drysys, ktorá pre automobilku zabezpečovala výstavbu lakovne.

Krach firmy Haden Drysys, francúzskeho obchodného partnera automobilky PSA Peugeot Citroën, spôsobil nečakané problémy viacerým slovenským i zahraničným firmám, ktoré stále nedostali zaplatené za práce vykonané v novom závode pri Trnave. Spoločnosť Haden Drysys vystupovala ako generálny dodávateľ lakovne a na väčšinu prác a služieb si objednala externých subdodávateľov. Od novembra má však zablokované účty a veriteľom zostala dlžná približne 200 miliónov korún.
K poškodeným patrí napríklad firma Montex z Rovinky, ktorá v automobilke zabezpečovala montáž dopravníkov, oceľových konštrukcií a robotov na striekanie karosérií. Podľa predsedu predstavenstva Milana Jančoviča dodali pre Haden Drysys služby a práce takmer za 20 miliónov, z ktorých zostalo 1,2 milióna korún neuhradených. Ďalšia pohľadávka za 1,4 milióna sa vzťahuje na britskú firmu GTS, ktorá je jedným zo subdodávateľov skrachovanej francúzskej spoločnosti.
K poškodeným firmám sa zaradila aj levická firma IDO EET, ktorá do lakovne dodala záchytné nádrže pod striekacie linky, potrubné trasy a ďalšie dodávky takmer za 80 miliónov. Podľa konateľa Ladislava Šabíka zatiaľ neúspešne vymáhajú od Haden Drysys neuhradené faktúry za tri milióny.
Podstatne lepšie spomienky na spoluprácu s bývalým francúzskym obchodným partnerom má bratislavská firma Integrita a bezpečnosť oceľových konštrukcií. Podľa výkonného riaditeľa Vladimíra Magulu, v minulom roku pre nich realizovali technické poradenstvo, za ktoré dostali zaplatené včas a v plnej výške.
Generálny riaditeľ závodu PSA Peugeot Citroën Trnava Alain Baldeyrou pre HN uviedol, že automobilka si voči Haden Drysys už splnila všetky záväzky. Proces vyrovnania pohľadávok voči slovenským dodávateľom je podľa neho plne v réžii ich bývalého francúzskeho dodávateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:50