StoryEditor

Slováci na Moravu, Česi do Tatier

22.03.2007, 23:00
Slováci čoraz častejšie kupujú nehnuteľnosti za západnými hranicami krajiny. V kurze sú pohraničné moravské lokality vzdialené necelých sto kilometrov od Bratislavy, ale aj Praha a iné mestá, kde majú slovenskí občania prácu.

Slováci čoraz častejšie kupujú nehnuteľnosti za západnými hranicami krajiny. V kurze sú pohraničné moravské lokality vzdialené necelých sto kilometrov od Bratislavy, ale aj Praha a iné mestá, kde majú slovenskí občania prácu. Česi zasa radi kupujú nehnuteľnosti v Tatrách. Vyplýva to zo skúseností českých a slovenských realitných kancelárií. Ako povedal pre ČTK šéf realitnej kancelárie aaabyty.cz Petr Illetško, cezhraničný záujem o nehnuteľnosti sa vlani na oboch stranách zvýšil oproti roku 2005 o pätinu.
Lacné české hypotéky
Radovan Ondrovič z Kútov si vlani v októbri kúpil byt v neďalekej moravskej Břeclavi, kde pracuje. "Platil som nekresťanské peniaze za nájomné, teraz platím za svoje. Neviem, či tu zostanem žiť celý život, beriem to však ako investíciu," povedal pre HN. Kúpu financoval prostredníctvom českej hypotéky. Výhodou tohto modelu je, že v Česku sú nižšie úrokové sadzby ako na Slovensku. Pri stopercentnom prefinancovaní má úrokovú sadzbu 4,93 percenta. Keby si takú istú hypotéku bral v tom čase na Slovensku, mohla byť sadzba aj o dve percentá vyššia.
Že české hypotéky na financovanie nehnuteľností u našich susedov sú lacnejšie, uvedomuje si čoraz viac Slovákov žijúcich blízko českých hraníc, a nerobí im problémy presídliť sa pár kilometrov západnejšie. "Trend väčšieho množstva hypotekárnych úverov na nehnuteľnosti od občanov Slovenskej republiky sme zaznamenali najmä za posledný rok. Počet sa markantne zvyšuje aj pri iných národnostiach, no najmä u Slovákov," informovala nás tlačová hovorkyňa Českej sporiteľne Klára Gajdušová.
Okrem pohraničných oblastí a priemyselného Ostravska Slováci podľa Illetška radi kupujú hlavne nehnuteľnosti v Prahe.
"Na dovolenou do Tater"
Na druhej strane stúpa záujem Čechov o byty vo Vysokých Tatrách. "Tento trend sme zaznamenali pred pol rokom, zväčša ide o byty a staré domy vo vyšších cenových reláciách," hovorí Imrich Jaroslav z realitnej kancelárie JAI Service. Dôvodom je obľúbenosť Tatier u Čechov ešte z čias ČSSR aj pomerne dobrá dostupnosť. Tento mesiac majú otvárať novú leteckú linku z Prahy do Popradu. "Ráno vstanete v Tatrách, cez deň ste v Prahe a večer znovu naspäť," vysvetľuje Jaroslav záujem Čechov.
Zvýšený dopyt po bytoch nie je však len u Čechov. Realitné kancelárie spod Tatier spomínajú najmä Nemcov a Angličanov. "Štyridsať percent našej klientely tvoria Angličania, Čechov je pomenej," hovorí Katarína Rejdová z popradskej agentúry Spirit. Novým trendom vo Vysokých Tatrách je aj prenajímanie apartmánov v držbe majiteľa na jednotlivé sezóny.
Podobne ako Slováci v Prahe, aj Česi si kupujú byty v slovenských mestách, kde pracujú. Hlavnými zamestnávateľmi sú automobilky, žiadané sú teda Trnava i Žilina. "Ten trend je stúpajúci, aj keď o nejakom boome českých záujemcov sa nedá hovoriť," hovorí Jaroslav Valovič z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, ktorý podniká v Trnave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:15