Štátna tajomníčka Ingrid Brocková sa v rámci rezortu slovenskej diplomacie usiluje o podporu exportu.HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Štátna tajomníčka Brocková pre HN: Ekonomickou diplomaciou otvárame našim firmám dvere do sveta

01.12.2021, 14:17
Startupy predstavujú nový prúd myslenia. Z ich povahy je nevyhnutné, aby sa presadili aj za hranicami, tvrdí pre HN štátna tajomníčka slovenského ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková.

Na nedávnom Exportnom fóre ste poznamenali, že u nás prežije päť a viac rokov len štvrtina startupov. Inde to je lepšie?
Startupy predstavujú nový prúd myslenia. Majú potenciál nielen posilniť inovačnú kapacitu ekonomiky, ale aj výrazne zvýšiť jej konkurencieschopnosť a vytvárať nové pracovné miesta v sektoroch s vysokou pridanou hodnotou. Ostávajú však vysoko rizikovým podnikaním. Priemerná miera prežitia startupov v Európskej únii a vo svete sa pohybuje na úrovni okolo 50 percent. Na Slovensku je táto miera v porovnaní s inými krajinami podpriemerná.

Prečo je to tak, nemajú dosť peňazí?
Krátka životnosť podnikov netkvie v nedostatku kapitálu, ale často v absencii podnikateľského vzdelávania a praktických podnikateľských zručností. Tento problém sa výraznejšie prejavuje práve pri startupovom podnikaní, ktoré láka do veľkej miery mladých ľudí bez predchádzajúcich skúseností.

Ako im štát môže pomôcť?
V podpore rastu startupov sa potrebujeme zamerať na systémové riešenia, ich cielenosť a udržateľnosť. V čase pandémie bola podpora malých a stredných podnikov zameraná na riešenia krátkodobých nedostatkov likvidity, napríklad v podobe dotácií na mzdy, odkladov platieb, pôžičiek a záruk. Z tejto podpory ich však profitovalo len 17 percent. Je to iba polovica v porovnaní s priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorý dosiahol 34 percent.

Ako by sa to dalo zlepšiť?
Sú potrebné politiky, ktoré umožnia existujúcim malým a stredným podnikom zavádzať nové technológie, zlepšovať pripravenosť pracovnej sily a manažérske zručnosti, a pôsobiť tak na väčších trhoch. V súčasnosti je najväčšou výzvou pre štát získať komplexné a aktuálne informácie o našom startupovom ekosystéme. Iba prepojením viacerých aktérov na trhu môžeme aktualizovať dáta o startupoch a následne ich analyzovať. Na podporu mikropodnikov, čo sú firmy do 10 zamestnancov, ktoré predstavujú väčšinu v štruktúre ekonomiky Slovenska, bude potrebné vhodne nastaviť politiku štátu. To znamená pokračovať v reformách regulačných opatrení, znížiť zdanenie práce a preferenčné sadzby dane z príjmov, skrátiť insolvenčné konania a podobne.

Slovensko je relatívne malý trh. Je základnou podmienkou úspechu to, aby sa naše startupy dokázali presadiť na zahraničných trhoch?
Z povahy startupu je nevyhnutné, aby sa presadil aj za hranicami. Štát má v súčasnosti vytvorené mechanizmy podpory štandardných podnikov, ktoré chcú expandovať na zahraničné trhy. Napríklad náš rezort vie prostredníctvom rôznych aktivít pomôcť startupom s potenciálom exportu otvoriť dvere do sveta.

Ste v tom úspešní?
Usilujeme sa pomôcť, prepájať. Viacerým slovenským startupom sa na základe podpory, ktorú realizujeme, podarilo vstúpiť na zahraničné trhy alebo získať zahraničných odberateľov. Dôkazom toho je aj podujatie v New Yorku, ktoré sa uskutočnilo v o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:12