StoryEditor

Prehriatie nám nehrozí

04.06.2007, 00:00
Slovenská ekonomika je v dobrej kondícii a stojí na zdravých základoch. Pôvodný odhad rastu jej výkonnosti v stálych cenách v prvom štvrťroku Štatistický úrad zlepšil o desatinu percenta na rovných deväť.

Štruktúra hrubého domáceho produktu je vyrovnaná a nič nenasvedčuje tomu, aby sa ekonomika prehrievala a tlačila na rast cenovej hladiny. Má ešte stále potenciál. "Nové výrobné závody ešte stále nepracujú na plné obrátky," povedal Pavol Baláž zo Štatistického úradu s tým, že nevylúčil v nasledujúcom období ani dvojciferný rast.

Dravé pobaltské krajiny
Ak porovnáme údaje zo všetkých krajín Európskej únie, obsadili sme tretie miesto. Už tradične nás predbehli Lotyšsko a Estónsko, aj keď tieto pobaltské krajiny zmiernili dynamiku rastu. V Lotyšsku však hrozí prehrievanie ekonomiky, spôsobené expanzívnou fiškálnou politikou a rastom úverov. Krajine hrozí aj zvyšovanie inflácie.

Ťahá nás export
Ťahúňom našej ekonomiky je podľa očakávania export. Zahraničný dopyt vzrástol takmer o štvrtinu a k zvýšeniu hrubého domáceho produktu tak čistý export prispel 5,6 percenta. Naopak, domáci dopyt aj keď stále rastie, jeho dynamika postupne klesá. V prvom štvrťroku vzrástol o 3,9 percenta, čo je najnižšia úroveň od prvého kvartálu spred troch rokov. Spotreba domácností ostáva naďalej silnou, keď sme nakúpili o 6,5 percenta viac ako v rovnakom období minulého roku.

Z HDP uberá pokles zásob
Pod spomalenie domáceho dopytu sa podpísali investície. Hoci tie fixné vzrástli o 7,7 percenta, podniky zaznamenali pokles zásob a už druhý štvrťrok za sebou ubrali z rastu HDP dva percentuálne body. "Dôvodom rýchlejšieho vyčerpania zásob alebo ich menšieho hromadenia môže byť relatívne vysoký dopyt, takže firmy si nenavŕšili objemy zásob tak ako v tom istom období vlani," domnieva sa analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Podľa štatistov môžu byť dôvodom nižších zásob jednak lepšie plánovanie firiem zamerané na zníženie nákladov spojených so skladovaním, ale aj menšie zásoby energetických surovín, ktoré sa doviezli v prvom štvrťroku v menšom objeme než je obvyklé.

Slovenská ekonomika stojí jasne na odvetviach strojov a zariadení - elektronike a automobiloch. Produkcia týchto spoločností vzrástla medziročne o 40 percent. "Ak očistíme číslo celkového rastu o toto kľúčové odvetvie, zvyšok ekonomiky rástol solídnych 5 percent," vysvetlila Lucia Štekláčová z ING Bank.

Súčasný rast je udržateľný
Aj napriek miernemu spomaleniu rastu reálneho HDP v prvom kvartáli, detailná štruktúra podľa Martina Lenka zo Všeobecnej úverovej banky jednoznačne poukazuje na zdravý rast slovenskej ekonomiky. VÚB odhaduje, že by sa po celý tento rok mal udržať na úrovni deviatich percent. Štatistický úrad je mierne pesimistickejší a odhaduje, že v tomto roku by mala ekonomika rásť o 8,8 percenta. Štatisti vidia riziká v zahraničnom obchode. Nové investície si vyžadujú prvotné dovozy technológií a až s odstupom času prinášajú pozitíva do zahraničnoobchodnej bilancie krajiny. Na slabšom raste ekonomiky v tomto roku sa môže prejaviť aj vysoká báza z vlaňajšieho druhého polroku, keď sme dosiahli rekordné rasty. Negatívne rast hrubého domáceho produktu môžu ovplyvniť aj ohlásené celozávodné dovolenky v automobilovom priemysle v treťom štvrťroku.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:06