StoryEditor

Nová rada so starými členmi

07.03.2007, 23:00
V novej regulačnej rade Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pravdepodobne budú sedieť aj jej starí členovia. V hre sú aj mená súčasného vedenia.

V novej regulačnej rade Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pravdepodobne budú sedieť aj jej starí členovia. V hre sú i mená súčasného vedenia. Na ministerstve hospodárstva už majú pripravený zoznam 18 kandidátov na šesť postov, ktoré sa uvoľnia 15. marca, keď začne platiť nový regulačný zákon. Ten včera podpísal prezident.
Staronoví členovia
Zo zoznamu si vláda a parlamentné plénum vyberú svojich kandidátov, ktorých potom bude schvaľovať prezident. "Mená zatiaľ zverejňovať nebudeme. Mali by byť známe čo najskôr, chceme to však urobiť precízne," povedal hovorca ministerstva Branislav Zvara.
Podľa informácií HN sa na zozname objavili aj mená súčasných členov rady, napríklad dnešného predsedu úradu Karola Dvoráka či expredsedu Jána Matuského, ktorému súčasná vládna garnitúra vyčíta chyby vedúce k miliardovému súdu s podnikateľmi z Klubu 500. Na zozname by dokonca mal byť aj podpredseda úradu Ján Klepáč, ktorého dcéra pracuje v SPP, čo odporuje novému zákonu z dielne ministerstva.
Otázkou zostáva, koľkí zo súčasných členov rady prijmú ponuku pôsobiť v tej novej. "Po tom, čo prezident podpísal zákon v pôvodnom znení, nemám záujem. Som buď nezávislý alebo žiadny regulátor," povedal Klepáč narážajúc na fakt, že noví členovia rady budú môcť byť ľahko odvolateľní vládou a parlamentom, čo znižuje nezávislosť úradu. Iní členovia rady sú však myšlienke zotrvať viac naklonení.
Skôr odborníci
Aj keď nová skupina ľudí pravdepodobne bude disponovať určitým politickým krytím, malo by ísť hlavne o odborníkov. Zhodujú sa na tom všetky koaličné strany. "To nie je politická otázka, ale odborná. Politické strany do toho nemajú čo hovoriť," tvrdí Rafael Rafaj z SNS. Svojho kandidáta by však chceli navrhnúť aj opozičné strany. "Rokovania ešte neprebehli. Ja dúfam, že sa dohodneme a spoločného kandidáta nasadíme," hovorí István Harna z SMK. Ako však tvrdia opoziční poslanci, veľké šance na presadenie svojho nominanta nevidia.
Termín výmeny ešte nie je známy. Noví definitívni kandidáti budú známi pravdepodobne v priebehu tohto alebo budúceho mesiaca, istý čas bude trvať aj výber a vymenovanie prezidentom. Nová rada potom vymenuje nového predsedu a podpredsedu úradu, tí dnešní sú zároveň členmi súčasnej rady.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:46