StoryEditor

Papierové právo

19.04.2007, 00:00

Zamestnanci získajú väčšiu právnu ochranu. Samozrejme v prípade, že novela Zákonníka práce bude schválená v navrhovanej podobe. Experti z oblasti pracovného práva sa všeobecne zhodujú v tom, že aj po zmiernení pôvodných požiadaviek narobí najviac starostí predovšetkým zamestnávateľom. V konkrétnych prípadoch môže byť zamestnávateľ nútený dokonca podstatne zreorganizovať svoju činnosť -- najmä, ak zamestnával živnostníkov, jeho zamestnanci pracujú v nočných službách, v pohotovosti, prípadne sa ho vo zvýšenej miere týka iná z pripravovaných zmien. Za pozornosť však stojí, že niektoré nové formulácie označujú právnici za zmätočné a z hľadiska právneho jazyka za nie celkom dotiahnuté. Upozorňujú najmä na definíciu závislej práce, mzdové požiadavky a formy odmeňovania. Vyplýva z toho obava rôznych výkladov v prípade ich aplikácie v praxi.
Odborársky kompromis
Právne nástroje budú môcť vo väčšej miere na ochranu pri presadzovaní svojich záujmov používať aj odborári. Cieľom bolo nastoliť rovnováhu vo vzťahoch. V individuálnych prípadoch hrozí, že novými prostriedkami podporený sociálny dialóg môže dostať mierny charakter triedneho boja. Z pôvodného návrhu bola odstránená požiadavka na možnosť odstavenia výroby, ak nespĺňa podmienky bezpečného výkonu práce. V tomto smere nezaručuje novela odborárom ani zamestnancom výrazné posilnenie ich postavenia. Negatívnym následkom môže byť naďalej rastúci počet pracovných úrazov. Na druhej strane zamestnávatelia nebudú niesť ekonomické následky zo zastavenia prevádzok, ktoré by sa neskôr mohli ukázať ako zbytočné.
Silné právo je vymožiteľné
Silnejšie právne zbrane v porovnaní s minulosťou nemusia ešte znamenať to, že ukrivdený sa svojho práva aj efektívne dovolá. Základom pracovnoprávneho vzťahu je zmluvnosť. Nový zákonník chce vidieť najmä pracovné zmluvy precíznejšie, obsahujúce viac zaručených práv. Papierovú záruku bude však zamestnanec naďalej uplatňovať na pomaly pracujúcich súdoch. Osobitné pracovné súdy či nezávislé zmierovacie komisie zatiaľ stále poznajú len v zahraničí. Mnohých poškodených to bude naďalej odrádzať od prípadných žalôb. Rast počtu pracovnoprávnych sporov na našich súdoch pre väčší počet ochranných prvkov v zmluvách a v Zákonníku práce sa teda ako následok prijatia novely očakávať nedá. Skutočne silný právny nástroj si však asi v blízkej budúcnosti vyžiada aj ďalšie kroky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 08:58