StoryEditor

Pracovný čas sa nemení

11.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ministrom práce a sociálnych vecí EÚ sa napriek dlhým rokovaniam nepodarilo dosiahnuť dohodu o kompromisnom návrhu smernice o dĺžke pracovného času. Spor sa týka výnimky, umožňujúcej pracovať dlhšie ako 48 hodín týždenne.
Rada EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku a zdravie sa v piatok zhodla, že vzhľadom na cieľ smernice, ktorým je okrem iného ochrana bezpečnosti a zdravia zamestnanca, by použitie výnimky nemalo byť pravidlom. Momentálne však nie je možné dospieť k dohode v otázke stanovenia termínu na zrušenie výnimky.
Okrem výnimky umožňujúcej prekročenie 48-hodinového limitu sa ministri nedokázali dohodnúť ani na tom, či sa tieto hodiny majú viazať na zamestnanca, alebo na konkrétnu pracovnú zmluvu. Slovensko trvá na možnosti viazania na zmluvu. Krajiny nesúhlasiace so stanovením maximálneho týždenného limitu na 48 hodín vrátane Slovenska argumentujú zásahom do života občanov.
"Množstvo ľudí si u nás zabezpečuje životnú úroveň a prežitie často práve kombináciou rôznych zmlúv. Pre nás preto bolo veľmi dôležité umožniť ľuďom, aby si takto kombinovali zmluvy tam, kde ešte môžu a kde ešte vládzu na udržanie istej životnej úrovne," uviedla ministerka práce Iveta Radičová.
Francúzsko, Belgicko či Švédsko chcú zrušiť výnimku, pretože podľa nich 48-hodinový povolený limit chráni zamestnancov pred vykorisťovaním a zvyšuje bezpečnosť na pracovisku, keďže preťaženosť môže mať za následok nehody.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:46