StoryEditor

Čo sa osvedčilo, treba ponechať

19.08.2005, 00:00

Papierenský priemysel sa môže okrem iného pochváliť aj tým, že vo veľkej miere využíva nielen prvotnú, ale i druhotnú domácu surovinu. Osobitne poteší, že spotreba zberového papiera zo slovenských zdrojov pri výrobe stúpa. Je to aj vďaka pôsobeniu Recyklačného fondu. Významným zdrojom tejto druhotnej suroviny je totiž separovaný zber v komunálnej oblasti, na ktorý fond finančne prispieva. Je ekonomickým aj environmentálnym záujmom, aby fond tento zber i naďalej podporoval. Recyklačný fond dotoval tiež dôležité, stámiliónové investície v papierenskom priemysle -- v Štúrove, Žiline, Harmanci. Efekt oboch prúdov jeho podpory je zjavný. Kým v roku vzniku fondu použili výrobcovia papiera a buničiny rovnaký diel domáceho aj dovezeného odpadového papiera, trend utlmovania dovozu a rastu domáceho zberu je taký, že o tri roky vzrástol podiel domácich zdrojov na spotrebovanom zberovom papieri na takmer 80 percent a o ďalších sedem rokov, v roku 2010, podiel odpadového papiera zo Slovenska má dosiahnuť vyše 90 percent. Zároveň sa návratnosťou zberového papiera začne Slovensko v roku 2010 približovať európskemu priemeru.
Napriek tomu, že výroba papiera i buničiny vzrastie (zo 768 000 ton a 545 000 ton v roku 2004 na predpokladaných 986 000 ton a 722 000 ton v roku 2010), celulózovo-papierenský zväz presadzuje zásadu nezvyšovať úmerne tomu aj záťaž životného prostredia. Práve úsilie o ochranu životného prostredia bolo dôvodom, že aj zväz stál pri zrode myšlienky zriadiť Recyklačný fond. Podporovali sme fond nielen ako moderný nástroj na ochranu životného prostredia, ale aj ako nástroj ekonomizácie papierenskej výroby. V uplynulom desaťročí sa totiž urobilo veľmi málo, aby odpady mohli slúžiť ako potenciálna surovina pre priemysel.
Ak sme sa teda na Slovensku rozhodli prostredníctvom Recyklačného fondu spoplatnením celej produkcie zákonom určených výrobkov masívne podporovať zber, zhodnotenie a spracovanie odpadov z nich, som presvedčený, že nie je správne teraz, keď tento systém preukázal svoje prínosy a životaschopnosť, novelami zákona o odpadoch pôvodnú ideu a jej reálne fungovanie postupne (napríklad aj vytváraním ekonomicky zvýhodnených skupín podnikateľov) demontovať.
Nedávno navštívila Slovensko generálna riaditeľka Konfederácie európskych zväzov papierenského priemyslu Teresa Presasová. Po tom, čo sa oboznámila so slovenským modelom podpory separovaného zberu a ďalšieho nakladania s odpadmi prostredníctvom Recyklačného fondu, vyjadrila obdiv takémuto systému a ocenila významný prínos výrobcov tohto odvetvia k riešeniu problémov životného prostredia v štáte. Jej slová len potvrdzujú postoj zväzu, ktorý zavedený a osvedčený systém podpory nakladania s odpadmi prezentovaný Recyklačným fondom jednoznačne podporuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:41