StoryEditor

Podnikateľské prostredie sa mierne zhoršilo

23.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska v treťom štvrťroku tohto roka mierne zhoršilo. Hodnota Indexu podnikateľského prostredia, ktorý aliancia pravidelne zostavuje na základe vlastného prieskumu, zaznamenala prvý pokles od začiatku jeho existencie, teda od októbra 2001. Aktuálna hodnota indexu je 125,62 bodu, čo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom predstavuje pokles o 0,7 percenta. Informoval o tom koordinátor aliancie Daniel König.
Podľa výsledkov prieskumu v treťom kvartáli tohto roka kleslo až 61 percent z celkového počtu sledovaných prvkov indexu. Najväčší pokles zaznamenala dlhodobo klesajúca položka sledujúca vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Jej hodnota sa znížila o 4,71 percenta na aktuálnych 63,48 bodu. Ako ďalej uvádza König, druhým najväčším sklamaním pre podnikateľov bol vývoj v oblasti efektívnosti hospodárenia štátu a prístupu k štátnej pomoci. Táto položka totiž zaznamenala pokles o 4,12 percenta na hodnotu 80,32 bodu.
Najlepšie zlepšenie v porovnaní s predošlým štvrťrokom zaznamenali podnikatelia v oblasti prístupu k finančným zdrojom. Táto položka indexu za zvýšila o 1,62 percenta a dosiahla aktuálnu bodovú hodnotu 222,61 bodu. "Jej kontinuálnemu rastu nezabránilo ani rozhodnutie Bankovej rady NBS zvýšiť úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu," dodáva König.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:29