StoryEditor

Dôchodkové firmy sa tešia na novelu

04.12.2006, 23:00
Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, o budúcnosti ktorej dnes začnú rokovať poslanci parlamentu, by mala podľa dôchodkových firiem priniesť stabilitu a efektívnosť v druhom pilieri dôchodkového zabezpečenia. Bývalí ministri práce Dzurindovej vlády Iveta Radičová a Ľudovít Kaník však tvrdia, že sa negatívne dotkne potenciálne až 1,5 milióna sporiteľov, ktorí si v kapitalizačnom pilieri "odkladajú" peniaze na svoj dôchodok.

BRATISLAVA -- Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, o budúcnosti ktorej dnes začnú rokovať poslanci parlamentu, by mala podľa dôchodkových firiem priniesť stabilitu a efektívnosť v druhom pilieri dôchodkového zabezpečenia. Bývalí ministri práce Dzurindovej vlády -- Iveta Radičová a Ľudovít Kaník -- však tvrdia, že sa negatívne dotkne potenciálne až 1,5 milióna sporiteľov, ktorí si v kapitalizačnom pilieri "odkladajú" peniaze na svoj dôchodok.
Isté totiž je, že klient, ktorý sa pre zmenu dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) rozhodne, musí podľa nového zákona osobne požiadať Sociálnu poisťovňu o vystavenie akceptačného listu, za čo na mieste zaplatí 500 korún.
"Žiadna z 25 členských krajín únie neupravuje prestupy tak, že by poplatky za zmenu DSS vyberala iná inštitúcia. Už teraz je Sociálna poisťovňa preťažená a nezvláda vlastnú agendu," tvrdí Radičová.
Podľa súčasnej ministerky práce Viery Tomanovej je práve úloha Sociálnej poisťovne pri riešení problému nezákonných prestupov klientov DSS opodstatnená. "Mali sme veľké problémy s množstvom falošných zmlúv, ktoré nepodpísali sami sporitelia. Práve akceptačný list núti sporiteľa prísť a osobne žiadať o zmenu," vysvetľuje Tomanová. Taktiež zástupcovia DSS tvrdia, že jediný subjekt, ktorý môže regulovať a zamedziť prestupom, je zákonodarca, a to prostredníctvom verejnoprávnej inštitúcie, ktorá overí totožnosť klienta.
Ministerka Tomanová je presvedčená, že poslanci v parlamente za novelu zahlasujú. "Veľmi dôverujem mojim koaličným partnerom a som presvedčená, že veľmi starostlivo zvažujú každú vec, a pokiaľ je v prospech občanov, tak ju schvália," vyhlásila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:30