StoryEditor

S vitamínmi aj dávka pesticídov

20.11.2006, 23:00
Okrem vitamínov si naši konzumenti kupujú s ovocím a zeleninou aj značnú dávku pesticídov. Obchodné reťazce totiž stále predávajú tieto produkty kontaminované chemikáliami. Zvyšky pesticídov môžu vyvolať okrem iného aj alergie.

Okrem vitamínov si naši konzumenti kupujú s ovocím a zeleninou aj značnú dávku pesticídov. Obchodné reťazce totiž stále predávajú tieto produkty kontaminované chemikáliami. Zvyšky pesticídov môžu vyvolať alergie, poškodiť hormonálny a reprodukčný systém človeka a majú karcinogénne účinky.
Previerky štátnej veterinárnej a potravinovej správy potvrdzujú, že najmä zelenina z dovozu obsahuje väčšie množstvo týchto látok, ako povoľujú normy. "Prekročenie povoleného limitu rezíduí pesticídov sme v tomto roku zistili v jablkách dovezených z Rakúska, jahodách z Holandska a paprike pochádzajúcej z Poľska, ale aj od našich pestovateľov," informuje vedúci kancelárie ústredného riaditeľa potravinovej správy Martin Chudý.
"Nastavené" na zdravých
Prekročenie limitov cudzorodých chemikálií objavili potravinári v necelých dvoch percentách vzoriek ovocia a zeleniny, no neraz obsahovali aj niekoľko druhov. Ekologické organizácie upozorňujú, že je to len "vrchol ľadovca", lebo sa nerobí analýza všetkých pesticídov. V Európe sa ich používa okolo 500 (u nás ich je registrovaných asi 300), ale v potravinách sa sleduje len asi štvrtina z nich. "Oficiálne limity týchto chemikálií sú nastavené na zdravého človeka priemernej hmotnosti. Normy nezohľadňujú najohrozenejšie skupiny spotrebiteľov, ako sú chorí ľudia, deti a vegetariáni," upozorňuje Daniel Lešinský zo združenia Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy.
Zamerané na Lidl
Kvôli pesticídom vyzvali európske mimovládne organizácie vedenie spoločnosti Lidl, aby znížilo predaj potravín obsahujúcich pesticídy. "Lidl bol hodnotený ako jeden z najhorších obchodných reťazcov v predaji kontaminovaných potravín, najmä zeleniny a ovocia. Krátko nato spustil v Nemecku kontrolný systém, ktorý limituje obsah rezíduí na tretinu oficiálne povolených limitov," dodáva Lešinský. To však podľa neho nestačí. Mimovládky žiadajú, aby obchodné reťazce znížili ponuku potravín s obsahom pesticídov vo všetkých svojich európskych predajniach.
Lidl podľa ČTK tvrdí, že v Česku doteraz neporušil platné normy. To však neplatí o Slovensku. Lebo kontaminované holandské jahody našli naši potravinoví inšpektori práve v jeho ponuke.
Obchod reaguje
"Všetci naši dodávatelia ovocia a zeleniny, ktorých si starostlivo vyberáme, sa riadia slovenskými normami. Každý si u nich
dodržiavanie týchto noriem kontroluje. Všetok tovar, ktorý predávame, je teda v súlade s normami," reagovala Monika Šrámková zo spoločnosti Lidl Česká republika. Neuviedla však, či aj u nás sa bude Lidl snažiť znižovať rezíduá pesticídov tak ako v Nemecku.
Spoločnosť Tesco "garantuje kvalitný, bezpečný a zdraviu neškodný tovar". Podobné je aj stanovisko Kauflandu.

Pesticídy
- V Európe sa ich používa okolo 500
- Na Slovensku je registrovaných asi 300
- V potravinách sa sleduje asi štvrtina z nich

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:10