StoryEditor

Fico: Návrh na zníženie dane z príjmu na 17 % je sabotáž

08.06.2007, 13:38
Autor:
TASRTASR
"V čase, keď vyrobili druhý kapitalizačný pilier, ktorý vyrába deficit 22 miliárd Sk, prísť ešte s návrhom na ďalšie znižovanie daní, to sa inak ako sabotáž ani nazvať nedá," uviedol Fico.

Opozičný návrh na zníženie dane z príjmu zo súčasných 19 % na 17 % nie je podľa premiéra Roberta Fica návrh, ale sabotáž.
Ak mali o to záujem, súčasné opozičné strany mali podľa premiéra zaviesť 17-% daň vtedy, keď boli pri moci. "A nie teraz sabotovať túto krajinu. Toto sa nerobí, najmä v situácii, keď v roku 2009 všetci spoločne chceme zaviesť euro," dodal Fico.
Návrh na zníženie priamych daní predložili predstavitelia všetkých troch opozičných strán do parlamentu minulý týždeň a v stredu ho predstavili verejnosti. "S týmto návrhom prichádzame preto, že ekonomika vďaka reformám dosahuje vysoké tempá rastu a je tu teda vytvorený priestor na to, aby došlo k ďalšiemu zníženiu sadzby dane," uviedol vtedy na tlačovej konferencii podpredseda SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš.
Na opozičný návrh okamžite reagovalo aj Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré ho odmietlo. "Na zníženie dane z príjmu z 19 % na 17 % v štátnom rozpočte v súčasnosti nie je priestor," uviedol pre TASR hovorca ministra financií Miroslav Šmál. Tento postoj ministerstva potom po stredajšom rokovaní vlády SR potvrdil aj minister financií Ján Počiatek. Zníženie sadzby dane, argumentoval Šmál, by malo za následok niekoľkomiliardový výpadok vo verejných financiách. "To by znamenalo zvýšenie deficitu a nesplnenie maastrichtských kritérií," upozornil ministrov hovorca.
Predstavitelia podnikateľov združených v AmCham k momentálnemu nastaveniu slovenského daňového systému výhrady nemajú. "My vnímame prostredie na Slovensku po stránke podmienok pre zahraničných investorov ako pozitívne. Slovensko je dnes atraktívna krajina aj z pohľadu daní," uviedol po dnešnom stretnutí s premiérom Ficom prezident AmCham Robert Šimončič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 17:36