StoryEditor

Na Silvestri slovenské mestá nezarobia

Novoročné oslavy nie sú pre slovenské mestá zárobková činnosť. Naopak, stoja nemalé peniaze. Kto to zaplatí? Väčšie mestá už pochopili význam sponzoringu a náklady hradia firemní partneri. Menšie mestá siahajú skôr do rozpočtov.

Novoročné oslavy nie sú pre slovenské mestá zárobková činnosť. Naopak, stoja nemalé peniaze. Kto to zaplatí? Väčšie mestá už pochopili význam sponzoringu a náklady hradia firemní partneri. Menšie mestá siahajú skôr do rozpočtov.
Zanedbateľný výnos
Silvestrovské oslavy v Bratislave si vyžiadajú niekoľko miliónov. "Náklady po dohode so súkromnými partnermi nezverejňujeme, ale daňoví poplatníci môžu byť pokojní, pretože ich to nebude nič stáť," vysvetľuje hovorca bratislavského magistrátu Milan Vajda. Pripomína, že Bratislava má na oslavu Silvestra dvoch generálnych, piatich hlavných reklamných a desať mediálnych partnerov.
Jediné nástroje, ktoré má mesto na získanie peňazí, sú daň za užívanie verejného priestranstva a miestna daň za ubytovanie. Prvý prípad je počas silvestrovských osláv zanedbateľný. Keďže ide zhruba o desať stánkov, výnos bude niekoľko stoviek korún. O čosi lepšie je to s daňou za ubytovanie. "Hotely sú údajne vypredané, čiže sa dá očakávať okolo desaťtisíc návštevníkov a daň je na jednu osobu desať korún za deň," dodal Vajda.
Košice sa naučili šetriť
Ani druhé najväčšie slovenské mesto nevyčlenilo na oslavy príchodu nového roku žiadne peniaze. "Finančná situácia v Košiciach nás naučila riešiť to s pomocou sponzorov. Zatiaľ sa nám to darí. Vkladom mesta sú služby cez mestské podniky, najmä Mestské lesy a Správu majetku mesta Košice," uviedla hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková. Už tradičný projekt Košické Vianoce a oslavy na Silvestra stáli sponzorov aj v tomto roku milión korún. Generálnym sponzorom je U.S. Steel Košice, hlavným Inžinierske stavby Košice.
Silvester v Prešove vyjde tamojšiu radnicu na 1,6 milióna korún. Suma však zahŕňa aj náklady na predvianočné podujatia a výzdobu v centre metropoly Šariša. "Na výzdobu prispeli aj sponzori, takisto aj na silvestrovské kultúrne programy," hovorí tlačový tajomník Mestského úradu v Prešove Michal Kaliňák. Jedným z najväčších sponzorov je Východoslovenská energetika. "Dali nám 100-tisíc korún. Najväčšia časť nákladov súvisí s montážou a demontážou vianočnej výzdoby, menšia s úhradou spotrebného materiálu," dodáva Kaliňák.
V Trnave so sponzormi, v Nitre bez
Trnava vyčlenila na silvestrovskú oslavu približne 260-tisíc korún. Tradičný polnočný ohňostroj bude stáť 100-tisíc. Sponzorsky sa na oslave podieľajú dve miestne firmy - Jupet a Wofis - ktoré bezplatne zabezpečujú pódium a jeho zastrešenie.
V Nitre privítajú príchod Nového roka polnočným ohňostrojom, vystúpeniami viacerých hudobných skupín a diskotékou na Svätoplukovom námestí. Podľa Mariany Záturovej z Mestského úradu v Nitre vyčlenili na pokrytie nákladov 250-tisíc korún. O príspevkoch od sponzorov neuvažujú.
Peniaze združeniam
"V tomto roku sme na Silvestra určili z mestského rozpočtu 70-tisíc korún, z ktorých asi 20-tisíc ide na ohňostroj. Peniaze dostali jednotlivé občianske združenia, ktoré sa postarali o program," uviedol poslanec trenčianskeho mestského zastupiteľstva Branislav Zubričaňák.
Oslavy v Žiline budú radnicu stáť 200-tisíc korún a v Martine to bude asi 400-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:11