StoryEditor

Rast ekonomiky sa ešte zrýchlil

15.11.2005, 23:00
Rast slovenskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku nečakane zrýchlil. Podľa prvého predbežného odhadu Štatistického úradu stúpol hrubý domáci produkt medziročne až o 6,2 percenta. V predchádzajúcom štvrťroku to bolo o percento menej.
Rast slovenskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku nečakane zrýchlil. Podľa prvého predbežného odhadu Štatistického úradu stúpol hrubý domáci produkt, teda celková produkcia tovarov a služieb, medziročne až o 6,2 percenta. V predchádzajúcom štvrťroku to bolo o percento menej. Podrobné informácie spolu s tým, čo sa skrýva za vysokým rastom, zverejnia štatistici začiatkom budúceho mesiaca.
Analytici sa domnievajú, že rast podporila spotreba domácností a zahraničný obchod. Práve vysoká spotreba sa však môže stať príčinou spomalenia rastu, ak centrálna banka zvýši úrokové sadzby. "Veľkosť spotreby domácností zrejme napovie, či centrálna banka začne zaťahovať brzdu akcelerujúcej ekonomike skôr ako očakával trh," povedal analytik ING DSS Pavol Ondriska.
Z vysokého rastu majú radosť politici, najmä koaliční. Minister financií Ivan Mikloš vidí za dobrou kondíciou ekonomiky reformný prst vlády. "Vytvorili sme veľmi vhodné podmienky na rýchly a trvalo udržateľný rozvoj hospodárstva," skonštatoval Mikloš. Zdôraznil, že rast nezostal len v pozícii makroekonomických čísel. "Pozitívne sa premieta aj do vývoja zamestnanosti," doplnil minister. Podľa štatistického úradu zamestnanosť stúpla v treťom štvrťroku medziročne o vyše 20-tisíc na 2,099 milióna osôb.
Opozícia si nemyslí, že rast súvisí s reformami vlády. "Je to dané predovšetkým investíciami, ktoré nabiehajú už niekoľko rokov. Výrobu zvyšuje Volkswagen, postupuje výstavba diaľnic," povedal poslanec Národnej rady za ĽS-HZDS Milan Cagala. Vôbec mu neprekáža, že ekonomika sa zlepšuje necelý rok pred voľbami. "Sú to objektívne čísla, keby to takto rástlo naďalej, budem chváliť aj túto vládu," skonštatoval Cagala.
Tieňový minister financií a poslanec Smeru v NR Igor Šulaj pripisuje vysoký rast členstvu v Európskej únii. "V uplynulých piatich rokoch som nepostrehol taký rast ekonomiky a životnej úrovne, ako po vstupe do EÚ, hoci vláda robila reformy aj v predchádzajúcom volebnom období," skonštatoval Šulaj. Doplnil, že rýchlo rastie aj česká ekonomika, a to napriek tomu, že tamojšia vláda neurobila také zásadné reformy ako slovenská.

Ako rastie slovenská ekonomika
(medziročná zmena, v %)
2002
1.Q 4,1
2.Q 4,3
3.Q 4,4
4.Q 5,5
2003
1.Q 4,2
2.Q 4
3.Q 4,5
4.Q 5,2
2004
1.Q 5,4
2.Q 5,5
3.Q 5,3
4.Q 5,8
2005
1.Q 5,1
2.Q 5,1
3.Q 6,2
Zdroj: Štatistický úrad SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:56